Začal sa festival v Benátkach, tipuje sa víťaz

Robert Redford, Ben Affleck, Zac Efron, Shia LaBeouf, Julie Christie či Selena Gomez - to je len niekoľko hviezd, ktoré by sa mali osobne objaviť na 69. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. Najstarší filmový festival na svete, ktorý vznikol pred 80 rokmi, v stredu otvoril nový film Miry Nairovej The Reluctant Fundamentalist (Váhavý fundamentalista).

30.08.2012 10:55
Režisérka otváracieho filmu Mira Nair Foto:
Režisérka otváracieho filmu Mira Nair
debata

Pôvodom indická režisérka do svojho politického trileru obsadila herecké osobnosti ako Kate Hudson, Kiefer Sutherland či Liev Schreiber. Hlavnú úlohu Pakistanca, ktorý sa po útoku 11. septembra 2001 neúspešne pokúša uplatniť na Wall Street, stvárnil britský herec a rapper Riz Ahmed.

Hoci sa festival sotva začal a súťažné filmy sa tu budú premietať vo svetovej premiére, niektorí už majú jasno v tom, kto je favoritom na zisk hlavnej ceny – Zlatého leva. Agentúra Agenzia Giornalistica Italia (AGI) píše, že zatiaľ najväčšie šance na trofej má režisér filmov Magnólia či Čierna krv Paul Thomas Anderson za svoju novú snímku The Master, ktorá začiatkom augusta dodatočne pribudla k 17 súťažným filmom oznámeným v júli. Celkovo sa tak zatiaľ o leva uchádza 18 filmov. O víťazovi rozhodne porota pod vedením amerického režiséra Michaela Manna.

Hlavnú úlohu vo filme The Master zveril Anderson Philipovi Seymourovi Hoffmanovi. Zahral si charizmatického chlapíka, ktorý si po druhej svetovej vojne založí vlastnú cirkev. Inšpiráciou pri tejto postave sa pre režiséra a scenáristu v jednej osobe stal osud zakladateľa scientológie L. Rona Hubbarda. Anderson, ktorý to nezapiera, však odmieta správy, že jeho novinka je o scientológii a je namierená proti nej. „Bol som naivný. Mal som vedieť, že ľudia si to potom takto zaškatuľkujú,“ povedal v rozhovore pre Newsweek. Andersona pri písaní scenára inšpiroval aj životný príbeh Johna Steinbecka či alkoholické historky z vojny, ktoré mu pri nakrúcaní filmu Magnólia rozprával Jason Robards.

Ako píše AGI, film, v ktorom okrem Hoffmana účinkujú aj Joaquin Phoenix či Amy Adamsová, je favoritom na víťazstvo napríklad podľa stávkovej kancelárie Stanleybet. Kurz na víťazstvo Andersonovej novinky stanovila na 4,5 ku 1. S kurzom 7,5 ku 1 by niektorú z cien mohli získať Ramin Baharani so snímkou At Any Price (Za každú cenu), v ktorej účinkujú Zac Efron, Heather Graham a Dennis Quaid, či režisér Terrence Malick s filmom To The Wonder s rovnako hviezdnym obsadením (Rachel McAdams, Ben Affleck, Javier Bardem).

Kurzy stávkových kancelárí však nevychádzajú vždy. Ak by to tak bolo, vlani by podľa kancelárie Paddy Power v Benátkach zvíťazil David Cronenberg so snímkou z dejín psychoterapie Nebezpečná metóda. Nakoniec však nezískal žiadnu cenu a zo Zlatého leva sa tešil Alexander Sokurov a jeho film Faust, ktorý mal až piaty najlepší kurz.

Ak by Anderson v Benátkach zvíťazil, bola by to preňho premiéra. Jeho snímky už ocenili v Berlíne aj v Cannes, v Benátkach však ešte nesúťažil. Rovnako ako Anderson bude mať v benátskej súťaži premiéru aj ďalších 11 režisérov, medzi nimi spomínaní Malick a Baharani, ale tiež Olivier Assayas či Harmony Korine. Naopak, do súťaže sa vrátia Kim Ki-duk, Marco Bellocchio, Takeši Kitano, Brian De Palma či Rakúšan Ulrich Seidl, ktorý tu pred jedenástimi rokmi získal Veľkú zvláštnu cenu poroty s filmom Psie dni.

Na festival sa vracia aj riaditeľ Alberto Barbera. Benátkam šéfoval na prelome storočí. Teraz v pozícii riaditeľa festivalu vystriedal Marca Müllera. Ten festivalu vrátil hviezdnu slávu a šéfoval mu rekordných 8 rokov. S Barberom bude súperiť v pozícii umeleckého riaditeľa konkurenčného festivalu v Ríme, ktorý býva v novembri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba