Toronto čaká návrat Wachowských

Množstvo svetových premiér, hollywoodske hviezdy, začiatok oscarových špekulácií aj uvedenie jedného z najočakávanejších filmov tejto jesene. To všetko sľubuje filmový festival v Toronte, ktorý sa začína zajtra. Na rozdiel od iných podobných akcií festival nevyberá porotu, ktorá rozhodne o víťaznom filme. Ten si v hlasovaní zvolia diváci.

05.09.2012 12:00
48 toronto 4x Tom Hanks a Halle Berryová vo... Foto:
Tom Hanks a Halle Berryová vo filme Atlas mrakov, ktorý bude mať v Toronte premiéru cez víkend.
debata

K najočakávanejším premiéram festivalu patrí uvedenie rovnomennej adaptácie bestselleru Davida Mitchella Atlas mrakov. Ním sa po niekoľkých rokoch v úlohe režisérov vracajú súrodenci Wachowskí, ktorých preslávila trilógia Matrix. Od jej uvedenia sa toho dosť zmenilo. Napríklad Wachowskí už nie sú bratia, ale brat a sestra – Larry totiž podstúpil zmenu pohlavia a dnes sa volá Lana.

Nevídané, neslýchané
Päť rokov po sérii Matrix sa Wachowskí v roku 2008 pripomenuli snímkou Speed Racer z prostredia automobilových pretekov, ktorá však nebola finančným úspechom. Rozpočet mala raz taký ako prvá časť Matrixu, ale zatiaľ čo ten mal tržby v hodnote sedemnásobku svojho rozpočtu, kinotržby Speed Racera zaostali za rozpočtom o 26 miliónov dolárov.

Teraz sa Wachowskí o priazeň divákov uchádzajú po ďalších štyroch rokoch. Navyše svoje sily spojili s Tomom Tykwerom (Lola beží o život, Parfum: Príbeh vraha). „Myslím, že sa to začalo ako vtip,“ povedal Tykwer vo videu, ktoré trojica režisérov spoločne zverejnila. V ňom tvrdia, že chceli nakrútiť film, ktorý by bol niečím, čo „ešte nikto predtým nevidel“, ale zároveň by im pripomínal typ filmov, ktoré sú schopní pozerať stále dookola. A aby to bol jednoducho film, ktorý má všetko – nie je odtrhnutý od života, má prvky drámy aj komédie, množstvo akcie, veľkolepú výpravu, nechýba v ňom romantická ani politická línia, odohráva sa v minulosti, prítomnosti aj v budúcnosti a má niečo z každého žánra. „Načo oddeľovať žánre?“ pýta sa vo videu Andy Wachowski. Podľa trojice tvorcov bolo náročné na projekt zohnať financie – aj preto, že sa ťažko opisuje.

Slovenská premiéra filmu s odhadovaným rozpočtom 100 miliónov dolárov (asi 79 miliónov eur) by mala byť 22. novembra. V takmer trojhodinovej snímke, ktorá spojí šesticu príbehov, účinkujú Tom Hanks, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Hugh Grant, Halle Berryová či Susan Sarandonová.

Opäť Dickens aj Kareninová
V Toronte predstavia aj ďalšie adaptácie, hoci pôjde o kúsky, ktoré sú na plátne overené. Ako napríklad Tolstého Anna Kareninová v réžii Joa Wrighta a v hlavnej úlohe s Keirou Knightleyovou, čo je dvojica, ktorá si na pľaci zjavne rozumie, ako vidno vo filmoch Pokánie alebo Pýcha a predsudok. Úlohu grófa Vronského zveril režisér Aaronovi Johnsonovi a vo filme hrajú aj Jude Law či Emily Watsonová.

Adaptáciu Dickensovho románu Veľké nádeje zase v Toronte predstaví Mike Newell (Štyri svadby a jeden pohreb, Harry Potter a ohnivá čaša). V hlavných úlohách x-tej verzie príbehu, ktorý sa prvýkrát na plátna dostal ešte v ére nemého filmu, sa objavia Jeremy Irvine, Helena Bonham Carterová, Ralph Fiennes či Holliday Graingerová.

Výpočet hviezd, ktoré by sa mohli objaviť v Toronte, sa tým zďaleka nekončí. Čaká sa napríklad na Dustina Hoffmana, ktorý sa prvýkrát predstaví v úlohe režiséra. Na plátno previedol divadelnú hru Ronalda Harwooda Kvarteto. Príbeh štvorice bývalých operných spevákov, ktorí sa po rokoch stretnú v domove dôchodcov, poznajú vďaka inscenácii SND aj slovenskí diváci.

S netradičným kúskom navštívi Toronto aj Bill Murray. Herec, ktorého majú diváci zafixovaného najmä ako komika, tentoraz stvárni niekdajšieho amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta v snímke Hyde Park on Hudson režiséra Rogera Michella. Možno aj Murrayow výkon bude jedným z tých, ktoré odštartujú oscarové špekulácie. Americkí akademici totiž hercom, ktorí stvárňujú výraznú historickú postavu, často prisúdia aspoň nomináciu. A špekulácie o tom, kto sa bude o Oscara uchádzať, sa každoročne začínajú na festivaloch v Benátkach a Toronte, ktoré sa čiastočne prelínajú.

Ako pripomína denník Los Angeles Times, šesť z filmov, ktoré v posledných siedmich rokoch získali Oscara v kategórii najlepší film, sa premietalo v Toronte a práve tu si posilnili svoju pozíciu.

Festival v Toronte otvorí vo štvrtok večer projekcia sci-fi trileru Looper, v ktorom zohráva dôležitú úlohu cestovanie v čase. V hlavných úlohách snímky Riana Johnsona sa predstavia Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis a Emily Bluntová. Jeden z najdôležitejších filmových festivalov sveta, ktorý predstaví takmer štyri stovky filmov, potrvá do 16. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba