Z mesta Aš až do Los Angeles

Slovenským národným kandidátom v boji o Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov bude debut Ivety Grófovej Až do mesta Aš. Film uspel v hlasovaní členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), ktorá ho do oscarového súboja vybrala spomedzi ďalších deviatich filmov spĺňajúcich podmienky.

25.09.2012 09:00
azdomestaas3 Záber z filmu Až do mesta Aš,... Foto:
Záber z filmu Až do mesta Aš, ktorý bude Slovensko reprezentovať na Oscaroch.
debata

„Film Až do mesta Aš zaujal akademikov tým, čím zaujal aj ľudí zodpovedných za program festivalu v Karlových Varoch. Má veľmi silnú vnútornú výpoveď a je emocionálne silný,“ povedala výkonná viceprezidentka SFTA Zuzana Mistríková. „Toto je presne druh filmov, s ktorými máme šancu zaujať v zahraničí. Nikdy nebudeme schopní nakrúcať s takými rozpočtami, aby sme v porovnaní s krajinami, ktoré majú oveľa väčšiu kinematografiu aj rozpočty, uspeli napríklad so žánrovými filmami. Naopak, ak niečo môžeme priniesť, je to práve príbeh, niečo, čo v sebe nesie takú vnútornú silnú emóciu, že je prenositeľná aj do iného kultúrneho kontextu,“ dodala Mistríková.

Dobrý ohlas v zahraničí
Film Až do mesta Aš mal premiéru začiatkom leta na festivale v Karlových Varoch a je debutom mladej filmárky Ivety Grófovej, ktorá študovala animovanú aj dokumentárnu tvorbu, nakoniec však nakrútila hraný film. Vznikal komplikovane niekoľko rokov. „Zjavne vznikal presne toľko, koľko mal vznikať, lebo sa dostal do stavu, že mohol konkurovať skúseným filmárom. Aj keď v tohtoročnom výbere bolo viacero mladých tvorcov. Oscarová nominácia za Slovensko znamená pre nás veľa, dosť si od nej sľubujeme a dúfame, že v kontexte svetovej kinematografie film obstojí. Tešíme sa, že aj vďaka nominácii môže film prilákať ľudí do kina,“ povedala za producentov snímky Barbara Kipsová.

Už predtým, ako sa dozvedeli o oscarovej nominácii, hľadali tvorcovia medzinárodné zastúpenie. „Prvé kroky sme už urobili, takže plynulo pokračujeme ďalej. Film má celkom dobrý zahraničný ohlas, ale oscarový kredit mu môže samozrejme iba pomôcť.“

Snímka Až do mesta Aš mala byť pôvodne dokumentom, vznikol však hraný film s nehercami. „Keď chcem nakrúcať film o dievčatách, ktoré pod vplyvom svojej zlej sociálnej situácie postupne vymenia prácu v textilnej fabrike za prácu v bordeli, alebo sa nechajú vydržiavať nemeckými dôchodcami, tak zachádzam do takej oblasti života, o ktorej tie reálne ženy, ktoré túto skúsenosť zažívajú, už nechcú/nemôžu vypovedať stopercentne otvorene a úprimne. Potrebovala som ísť do hĺbky a zároveň nájsť niekoho, na koho sa dá spoľahnúť. Mnoho žien, s ktorými som nakrúcala, mi v priebehu natáčania ,zdrhli' do Nemecka príliš rýchlo,“ vysvetlila genézu prerodu z dokumentu na hraný film Grófová v tlačových materiáloch k filmu.

Až do mesta Aš sleduje príbeh mladej slovenskej Rómky Doroty, ktorá príde do českého pohraničného mesta Aš za prácou. Keď zostane bez nej, objaví prostredie tamojších nočných barov a neskôr jej kamarátka dohodí partnera z Nemecka.

V konkurencii svetoznámych režisérov
Kompletný zoznam nominácií v kategórii cudzojazyčných filmov oznámi americká filmová akadémia v októbri, už teraz sú však známi viacerí národní kandidáti. Grófová sa tak bude o Oscara uchádzať po boku viacerých svetoznámych režisérov. Michael Haneke zastupuje Rakúsko s Láskou, víťazným filmom festivalu v Cannes. Kim Ki duka zase do Los Angeles vysiela Južná Kórea s Pietou, víťaznou snímkou festivalu v Benátkach. A Oscara by radi zdvihli nad hlavu aj Lasse Hallström (Švédsko), Cristian Mungiu (Rumunsko), Goran Paskaljevič (Srbsko) či David Ondříček (Česko).

Tohtoročné vyhlasovanie oscarových nominácií sa posunulo o päť dní. Namiesto plánovaného dátumu oznámi akadémia vybraných šťastlivcov už 10. januára. Tým spravila vrásky na čele organizátorom Zlatých glóbusov, ktoré zatieni. Ceny zahraničných novinárov akreditovaných v Hollywoode totiž vyhlasujú až o tri dni neskôr – 13. januára. Akadémia však argumentuje tým, že jej členovia tak budú mať o čosi viac času na to, aby si nominované filmy pozreli. Dátum udeľovania Oscarov totiž zostáva nezmenený. V Los Angeles ich rozdajú 24. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba