Šéfinšpektor Dreyfus z Ružového pantera odišiel za Gretou Garbo

Šéfinšpektor Dreyfus z Ružového pantera alebo bandita Cornell z Pokladu na Striebornom jazere. To sú dve z najznámejších postáv, ktoré počas svojho života stvárnil pôvodom český herec Herbert Lom. Zomrel vo štvrtok 27. septembra vo veku 95 rokov. Herec, ktorý okrem Blakea Edwardsa nakrúcal aj so Stanleym Kubrickom, Kingom Vidorom či Johnom Hustonom a na konte má okolo stovky filmových postáv, skonal podľa rodiny počas spánku.

27.09.2012 14:32 , aktualizované: 18:56
36 herbert lom 4x panter sellers herbert lom Foto:
Herbert Lom vo filme Návta ružového pantera (1975)
debata (3)

„Môj život bol plný neuveriteľných, neočakávaných katastrof a tiež, musím dodať, niekoľkých neuveriteľných víťazstiev,“ povedal pred štyrmi rokmi v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4. Lom sa narodil v Prahe ešte za čias Rakúsko-Uhorska ako Herbert Karel Angelo Kuchačevič zo Schluderpacheru. Pochádzal zo zámožnej šľachtickej rodiny. Jeho otec mal v Prahe tlačiareň, kde sa tlačili aj divadelné programy a rodina tak mala v niektorých divadlách predplatenú lóžu.

S Gretou Garbo pri nohách
Lom, ktorý v Prahe študoval filozofiu, debutoval vo filme ako 20-ročný, keď ho režisér Vladimír Slavínský obsadil do drámy Žena pod křížem. V Česku si ešte stihol zahrať menšiu úlohu v snímke Boží mlýny (1938) a potom sa rozhodol, že Československo opustí. Celá jeho rodina zostala v Prahe a istý čas o nej nemal žiadne správy. Zato oni ho mohli počuť takmer každý večer – rodákom sa prihováral v českej verzii BBC, kde si privyrábal. Rodina neskôr prišla za ním do Británie, jeho židovská priateľka Didi však nemala také šťastie. Do Anglicka cestovala o dva mesiace neskôr ako on, vrátili ju však späť a zahynula v koncentračnom tábore.

Lom tvrdil, že z Československa neutekal iba pred Hitlerom. Keď sa ho na stanici pred cestou do Anglicka pýtali, prečo opúšťa krajinu, odpovedal: Chcem stretnúť Gretu Garbo! V inom rozhovore zase tvrdil, že Garbo bola jediným dôvodom, prečo sa chcel stať hercom. Neskôr ju naozaj stretol. Keď Lomova švédska priateľka, herečka Mai Zetterlingová, usporiadala kokteilovú párty, nečakane sa na nej objavila aj Greta Garbo. „Vošla, sadla si na podlahu k mojim nohám a začala sa rozprávať po švédsky s Mai Zetterlingovou. Neviem, ako dlho to trvalo, pretože keď som sa zobudil zo svojho sna, ktorý nebol snom, Greta Garbo bola opäť preč,“ zaspomínal si Lom v BBC.

V Británii sa pretĺkal aj vďaka štipendiám. „O prvé z nich som sa uchádzal po česky. Nerozumeli mi ani slovo. Preto som ho dostal,“ povedal denníku Guardian. Prvou významnejšou úlohou v britskom filme bola rola Napoleona v snímke Carola Reeda The Young Mr. Pitt (1942). V dráme Siedmy závoj (1946), ktorá získala Oscara za scenár, zase bravúrne stvárnil psychiatra, doktora Larsena. Kritiky výkon chválili s tým, že Lom pôsobí, akoby ani nebol herec, ale naozajstný lekár.

Napoleon aj bandita
Neskôr, začiatkom 50. rokov zažiaril Lom na West Ende v muzikáli Kráľ a ja, v ktorom účinkoval dva roky. Keď už bol z postavy, ktorú kritika opäť vychvaľovala, unavený, prišla ponuka na film Päť lupičov a stará dáma (1955), v ktorom si zahral jedného zo zločincov. Snímka, o ktorej americký remake sa v roku 2004 postarali bratia Coenovci, dnes patrí k najobľúbenejším britským komédiám vôbec. O rok neskôr si Lom zopakoval postavu Napoleona, keď sa spolu s Audrey Hepburnovou a Henrym Fondom objavil v adaptácii Vojny a mieru režiséra Kinga Vidora. Po boku Kirka Douglasa a Laurencea Oliviera zase účinkoval v Spartakovi (1960) Stanleyho Kubricka. A mnoho divákov ho má zafixovaných ako protivníka Pierra Bricea a Lexa Barkera, banditu Cornella, v mayovke Poklad na Striebornom jazere (1962).

Kvôli tomu, že bol emigrant, aj kvôli prízvuku, zvykli režiséri Loma obsadzovať do úloh zloduchov. Viac ako zaškatuľkovanie ho mrzelo, že tieto postavy boli často zle napísané.

Vďaka zloduchom sa však neskôr dostal aj k úlohe šéfkomisára Dreyfusa, ktorého v sérii filmov Ružový panter privádza inšpektor Clouseau v podaní Petra Sellersa až za pokraj nervového zrútenia. Do úlohy si Loma vybral režisér Blake Edwards. „Jedného dňa ma zavolal na obed, vtedy som ho ešte nepoznal. Povedal mi: Pán Lom, videl som veľmi veľa vašich filmov, v ktorých hráte tých zloduchov. A rozosmiali ste ma. Spýtal som sa: Prosím? To nie je veľký kompliment. Ale ak vás rozosmiali, možno by ste mi mohli ponúknuť nejakú úlohu, aby som vás opäť rozosmial. Pripravujete niečo? A on ma obsadil do prvej časti Ružového pantera. Tak sa začala naša dvadsaťročná spolupráca,“ zaspomínal si Lom pre BBC Radio 4.

Vybraná filmografia

  • Päť lupičov a stará dáma (1955) – lupič Louis
  • Vojna a mier (1956) – Napoleon
  • Spartakus (1960) – Tigranes Levantus
  • Cid (1961) – Ben Yussuf
  • Tajuplný ostrov (1961) – kapitán Nemo
  • Fantóm opery (1962) – titulná úloha
  • Poklad na Striebornom jazere (1962) – šéf banditov Cornell
  • Komisár Clouseau na stope (1964) – šéfinšpektor Dreyfus
  • Návrat ružového pantera (1975) – šéfinšpektor Dreyfus
  • Gróf Dracula (1970) – profesor Van Helsing (1970)
  • Ružový panter opäť zasahuje (1976) – šéfinšpektor Dreyfus
  • Mŕtva zóna (1983)
  • Syn Ružového pantera (1993) – šéfinšpektor Dreyfus
3 debata chyba