Pri zrode Bonda stál aj pôvodom český filmový producent

Risknúť milión dolárov či dva a zarobiť 60 miliónov, tomu sa povie celkom dobrá investícia. Takto zhodnotiť vložené peniaze sa podarilo hneď prvému zo série filmových dobrodružstiev Jamesa Bonda. Dnes sa odhaduje, že aspoň jeden film o Jamesovi Bondovi videl každý štvrtý človek na svete. Filmové dobrodružstvo nezničiteľného agenta sa začalo pred päťdesiatimi rokmi, 5. októbra 1962, keď mala premiéru prvá bondovka Dr. No.

07.10.2012 15:00
Dr-No-Bond Plagát k prvej bondovke Dr. No Foto:
Plagát k prvej bondovke Dr. No
debata

„Nemyslím si, že James Bond je nevyhnutne dobrý alebo zlý chlapík. Kto z nás je? Má svoje zlozvyky a veľmi málo badateľné cnosti s výnimkou patriotizmu a odvahy, ktoré však pravdepodobne cnosťami ani nie sú. O kultúru sa nezaujíma. Je to muž činu, číta knihy o golfe a podobne, ak vôbec niečo číta. Celkom súhlasím s tým, že to nie je človek, ktorý by vás priťahoval svojou družnosťou. Ani som však nezamýšľal, že by mal byť obzvlášť príjemnou osobou. Je to šifra, tupý nástroj v rukách vlády,“ povedal o svojom hrdinovi jeho stvoriteľ, spisovateľ a bývalý pobočník šéfa spravodajskej služby v britskom námorníctve Ian Fleming v rozhovore, ktorý vyšiel niekoľko mesiacov po jeho smrti, koncom roka 1964.

Pre svojho hrdinu chcel Fleming čo najobyčajnejšie pôsobiace meno. „Chcel som, aby môj hrdina bol úplne anonymným nástrojom, neveril som v hrdinov typu Bulldog Drummond,“ vysvetlil spisovateľ, ktorý inšpiráciu pre meno našiel vďaka svojej vášni pre ornitológiu. Keď pre agenta hľadal meno, čítal práve knihu Vtáky Karibiku, ktorej autorom je James Bond. Prvá bondovka Casino Royale vyšla v roku 1953 a kým sa do kín dostal prvý film podľa Fleminga, vyšlo ešte ďalších deväť kníh.

Pri zrode filmového Bonda stál aj pôvodom český producent Norbert Auerbach. V knihe z Barrandova do Hollywoodu spomína, že v parížskej centrále United Artists, ktorú viedol a spadal pod ňu okrem Európy a časti Afriky aj Blízky a Stredný východ, mali v tom čase pomerne často porady, na ktorých sa preberala stratégia štúdia aj pripravované filmy. „Na jednej takej porade sme riešili, aké filmy sa budú vyrábať a čo ľudí vlastne zaujíma. Premýšľal som vtedy nahlas, že pre mňa a pre široké publikum sú najprijateľnejšie humorné dobrodružné filmy, aké by sa dali nakrúcať napríklad podľa kníh o Jamesovi Bondovi, ktoré píše Ian Fleming – jednu z nich som totiž práve čítal,“ píše Auerbach v knihe pamätí.

„Sedeli tam tiež dvaja producenti – Broccoli a Salzmann, ktorých som dobre poznal, pretože som istý čas pre nich nezávisle pracoval. Nápad s Jamesom Bondom sa im páčil, vzali ho do vlastných rúk a spolu s nimi kúpili United Artists práva na všetky Flemingove knihy.“

Auerbachovmu tvrdeniu o tom, kto prišiel prvý s nápadom na Bonda, môžeme či nemusíme veriť, ako sám neskôr povedal v rozhovore pre Český rozhlas 7, Rádio Praha, víťazstvo má mnoho otcov, ale porážka je vždy sirota. V každom prípade podľa neho v tom čase nikto neočakával, že z Bonda sa stane to, čo je z neho dnes.

Rozpočet prvého filmu bol milión dolárov (Auerbach vo svojej knihe tvrdí, že celkovo stál Dr. No dva a pol milióna, v čom je zrejme zahrnutá už aj propagácia a všetky ďalšie výdavky). A tržby boli 60 miliónov. Podobne sa darilo aj nasledujúcim filmom. Za svoj úspech vďačia aj hercovi, ktorý Bondovi prepožičal svoju tvár ako prvý.

Producenti Dr. No pôvodne uvažovali o tom, že obsadia Caryho Granta. Ak by úlohu prijal, bolo by to iba na jeden film. Producenti však hľadali niekoho, kto by mohol nakrútiť sériu filmov. Nakoniec Bonda našli v Seanovi Connerym, na ktorom sa im pozdávala jeho „suverénna živočíšna príťažlivosť“. Aj Connery však nad úlohou váhal. „Nechcel som to robiť, pretože som chápal, že aby sa to spravilo poriadne, bude to musieť byť prvý zo série filmov a nebol som si istý, či chcem byť súčasťou toho všetkého, vrátane zmluvy na niekoľko filmov. Zmluvy vás držia pod krkom a ja som chcel byť slobodný,“ povedal Connery v rozhovore pre Playboy v roku 1965 s tým, že aj keď film mal všetky ingrediencie na to, aby zožal úspech – teda sex, akciu a podobne, v tom čase si nemyslel, že by z neho mohol byť až taký hit. Za prvého Bonda dostal Connery honorár necelých 17-tisíc dolárov, o necelé tri roky už údajne bral za jeden film pol milióna dolárov.

A čomu pripisuje Connery úspech Bonda? „Hlavným záujmom herca alebo spisovateľa nie je uveriteľnosť, ale odstránenie času. Naozaj si myslím, že ľudia sa skutočne bavia a sú šťastní iba vtedy, keď zabudnú na čas – keď sa nechajú celkom pohltiť hrou, filmom alebo párty a nevedia, koľko je hodín alebo ako dlho to už trvá, vtedy je obyčajne pohoda a spokojnosť. Keď umelec dokáže takto pre publikum pozastaviť čas, má vyhraté. Uveriteľnosť prichádza na rad až potom a niekedy vôbec nie,“ reagoval na otázku, či sa mu, rovnako ako niektorým kritikom, nezdajú Bondove dobrodružstvá príliš pritiahnuté za vlasy. „Úlohou spisovateľa a herca je zrušiť čas, kým čítate knihu alebo ste v kine. A presne to Fleming dosiahol pri miliónoch čitateľov a to isté som sa pokúsil dosiahnuť ja vo filmoch o Bondovi,“ povedal Connery.

Nech je dôvod úspechu filmovej série o najznámejšom špeciálnom agentovi akýkoľvek, uprieť mu ho nemožno. Podľa údajov na stránke the-numbers.com, ktorá k 22 filmom série pridala aj remake filmu Thunderball Nikdy nehovor nikdy, bol dodnes súhrnný rozpočet všetkých bondoviek vyše miliardy dolárov. Celosvetové súhrnné tržby série sú však 5 miliárd dolárov. Pritom samotné dva filmy, v ktorých sa objavil najnovší Bond v podaní Daniela Craiga, vytiahli z vreciek divákov vyše miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba