Poprad pozýva na príbehy tatranských štítov i extrémne športy

Ak sa počas najbližších jesenných dní vyberiete za potulkami do Vysokých Tatier, odskočte si aj do neďalekého Popradu. Tam si všetku tú krásu vychutnáte na veľkom plátne v prítmí kina.

10.10.2012 10:00
55 navrat rysov 3X návrat Foto:
Súťažný film Tomáša Hulíka Návrat rysov vznikol v koprodukcii verejnoprávnych televízií troch krajín – Slovenska, Rakúska a Nemecka.
debata

Pod Tatry sa už roky chodí po filmový zážitok spojený s nespútanou prírodou a športovým adrenalínom. Tento rok už dvadsiaty raz na Medzinárodnom festivale horského filmu, ktorý sa začína v stredu 10. októbra, diváka zaplaví kvalita aj kvantita. Porota bude vyberať víťazov z celkového počtu 46 súťažných filmov od tvorcov z 15 krajín. Spolu s nimi sa budete učiť lietať, kráčať do neznáma, hľadať šerpov, tešiť sa z návratu rysov, spoznávať históriu snehu alebo sa len tak započúvate do príbehov tatranských štítov.

"Pre mňa ako Tatranku sú možno najviac inšpirujúce tie tatranské štíty. Čo sa týka spracovania histórie aj súčasnosti, Paľko Barabáš to veľmi pekne urobil. Musím priznať, že aj ja som sa dozvedela pár nových vecí,“ uviedla riaditeľka festivalu Mária Hámorová. Šéfka podujatia nechce v ničom ovplyvniť názor nezávislej medzinárodnej poroty, svoj tip na dobrý film preto zovšeobecnila.

"Nádherné sú snímky o extrémnom lyžovaní a lietaní. Sú to také úchvatné zábery, že budú, obrazne, dvíhať divákov zo sedadiel.“

Hámorová rada konštatuje, že kvalitu na jubilejnom ročníku festivalu posilní aj 15 slovenských filmov. "Slovensko bude mať najpočetnejšie zastúpenie v histórii, ale jubilejný ročník bude výnimočný aj svojimi hosťami. Hlavným pozvaným bude Rakúšan Kurt Diemberger, ktorý bol u nás aj pred dvadsiatimi rokmi, keď sme festival rozbiehali. Len verím, že do štvrtka rozchodí virózu, lebo do Popradu sa veľmi teší,“ podotkla riaditeľka festivalu.

Pamätníci vedia, že čulý rakúsky osemdesiatnik zdolal ako prvý na svete až dve himalájske osemtisícovky. V roku 1957 vystúpil ako prvý na Broad Peak a o tri roky neskôr na Dhaulágirí. Okrem Diembergera prijali pozvanie do Popradu aj ďalší dvaja horolezci, Talian Hervé Barmasse a Poliak Adam Bielecki. K nim sa pridá aj domáci Peter Hámor, ktorý tento rok vystúpil na tretí a druhý najvyšší vrch na svete – Kančendžongu a K2. Tí všetci budú mať svoje multimediálne prezentácie spojené s besedami s divákmi.

Medzinárodná porota na čele s riaditeľom horského múzea v Turíne Aldom Audisiom vyberie film, ktorý získa hlavnú cenu Grand Prix, ale oceňovať sa bude aj v iných kategóriách (film o expedícii, cena za šport, najlepší dokument). Špeciálne sa bude hľadať aj najlepší film dvadsaťročia.

Filmy sa budú premietať v 14 súťažných blokoch od stredy do nedele. Festival vyvrcholí v nedeľu 14. októbra slávnostným vyhlásením víťazov vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Poprade o 17. h. Nasledovať bude projekcia ocenených filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba