Vica Kerekes: Hodnoty sa časom nemenia

Slovensko-maďarská herečka Vica Kerekes si v snímke 7 dní hříchů zahrala hlavnú ženskú postavu Agnes. Nakrúcanie v malebnom českom pohorí Jeseníky pre ňu bolo splneným snom.

03.11.2012 14:00
Vica Kerekes,hereÄ?ka Vica Kerekes Foto: ,
Vica Kerekes
debata (16)

Vaša postava je štvancom z každej strany – Nemci ju odsudzujú za to, že si vzala Čecha, Česi jej po vojne nevedia odpustiť, že je Nemka. Ako ste si k nej hľadali cestu?
Vždy si pred nakrúcaním lámem hlavu, ako rolu čo najlepšie uchopiť. No napokon zakaždým priamo na pľace sama prirodzene nájdem správne riešenie. V tomto prípade boli exteriéry až čarovné. Stačilo sa správne otvoriť. Samozrejme som si tiež preštudovala historické reálie. No napríklad paralelou, že sa v skutočnom živote tak ako Agnes tiež pohybujem na pomedzí dvoch národov, ktoré majú konflikty, som sa vôbec nezaoberala. Ja totiž verím, že Slováci a Maďari sú si vnútorne veľmi blízki a ostatné je len politika.

Väčšinu filmu sa pohybujete ľahko odetá či dokonca v husto zalesnených kopcoch. Je to príjemnejšie, ako hrať na kameru kdesi v štúdiu?
Je to celkom iné, ťažko to aj porovnávať. Autentické prostredie je veľká pomoc pri vžívaní sa do postavy. Zároveň sa nevyhnete extrémom počasia, fyzickej námahe či nepohodliu, ktoré na vás nesmie byť vidieť. Pre mňa je však nesmierna radosť môcť sa prekonávať, posúvať vlastné hranice. Niekedy sa mi zdá, že by som rada bola tak trochu aj kaskadérkou…

S nahotou pred kamerou zrejme problém nemáte, po premietnutí snímky 7¤dní hříchů na Letej filmovej škole sa však objavili názory, že nahá scéna, kde sa s Ankou Šiškovou kúpete v potoku, je celkom samoúčelná. Zamýšľate sa nad tým, keď čítate scenáre?
Nepopieram, môže to byť aj tak, že chce režisér film skrátka len okoreniť a ja mu to určite nezazlievam. No kúpanie sa v potoku je tu skôr symbolickou očistou. Naše postavy sa celé dni ukrývajú, Ankina je navyše ťažko chorá. Oddych pri potoku je pre ne dôležitou chvíľou zblíženia a prestávkou od všetkých hrôz.

Film vychádza z reality, opreli ste sa teda aj o to, aká bola skutočná Agnes? Rozmýšľali ste nad tým, čo by ste spravili na jej mieste inak?
Základ je skutočný, no ja som sa už stretla len s Agnes, ktorú vytvoril scenárista. Vžiť som sa teda do nej musela bez ďalších pomôcok. Na jej mieste by som bola schopná asi všetkého. To človek neváha, či pomôže sebe, alebo uchráni svojich blízkych. Som za tento film veľmi vďačná aj preto, že mi pomohol uvedomiť si, že sa hodnoty časom nemenia. Sú rovnaké, len my na ne akosi v dnešnej pohodlnej dobe zabúdame. Pripomínať si ich je určite treba.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba