Prezidenti sa vracajú na filmovom plátne

Michail Gorbačov, Ronald Reagan, Abraham Lincoln či John Fitzgerald Kennedy mieria do kín. S filmami o slávnych politikoch sa roztrhlo vrece. Niektoré prídu do kín čoskoro, iné sa ešte nezačali nakrúcať a diváci si na ne budú musieť počkať.

09.11.2012 09:00
38 lincoln 4x Daniel Day-Lewis v titulnej úlohe... Foto:
Daniel Day-Lewis v titulnej úlohe filmu Lincoln, ktorý by mal do slovenských kín prísť 17. januára.
debata

Cesta strojom času
Ako prvý sa k divákom dostane najnovší film Stevena Spielberga Lincoln. Hoci v Amerike sa začína premietať koncom tohto týždňa (9.11.) a do širšej distribúcie tam pôjde až na budúci týždeň, niekoľko filmových recenzentov už snímku videlo. Reakcie sú zatiaľ veľmi pozitívne. „Film je veľkolepý a pohlcujúci. Diváka vťahuje do posledných mesiacov Lincolnovho prezidentovania s čistotou, ktorá mu dáva pocit, akoby cestoval strojom času,“ napísal napríklad magazín Entertaiment Weekly.

Abraham Lincoln sa už tento rok v kinách raz objavil v nie celkom podarenom mixe fantasy, hororu a akčného filmu Abraham Lincoln: Lovec upírov. Na rozdiel od Timura Bekmambetova, ktorý film nakrútil, sa Spielberg pridržiaval viac histórie. „Ľudia jednoducho chápu Lincolna ako súčasť nášho národného dedičstva a zaoberajú sa radšej čímkoľvek súčasným a zaujímavým. Ale ja som chcel o ňom vedieť viac – viem, čo spravil, ale prečo to spravil?“ citovala Spielberga stránka Sydney Morning Herald.

Snímka Lincoln sa sústredí na Lincolnove posledné mesiace vo funkcii, koniec občianskej vojny Juh proti Severu a zrušenie otroctva, ktoré vyvolávalo veľkú nevôľu. „Kongres nikdy nemôže za rovných vyhlásiť tých, ktorých Boh stvoril nerovných,“ znelo vtedy podľa Spielberga a prvej ukážky z jeho filmu v Kongrese. Scenáristom snímky, ktorá má slovenskú premiéru naplánovanú na január budúceho roku, je držiteľ Pulitzerovej ceny za drámu Anjeli v Amerike Tony Kushner. Aj keď film ešte iba čaká uvedenie do kín, už sa skloňuje medzi oscarovými favoritmi. Nemalú zásluhu na tom bude mať aj Daniel Day-Lewis, ktorý Abrahama Lincolna stvárnil a oscarová nominácia by mu nemala ujsť. Okrem neho sa vo filme predstavia aj Tommy Lee Jones, Sally Fieldová či Joseph Gordon-Levitt.

Koniec veľkej vojny
Silné obsadenie má aj pripravovaný film s názvom Rejkjavík, ktorý bude zaznamenávať schôdzku Michaila Gorbačova a Ronalda Reagana v islandskej metropole koncom roku 1986. To viedlo k podpísaniu Zmluvy o likvidácii rakiet kratšieho a stredného doletu, k zmierneniu napätia vo svete a signalizovalo koniec studenej vojny. Gorbačova stvárni Christoph Waltz a Reagana Michael Douglas. „Som veľmi šťastný, že na stvárnenie mužov, ktorí priniesli koniec tretej veľkej vojny 20. storočia mám k dispozícii dvoch takých majstrov. Neviem sa dočkať, ako sa títo veľkí herci vyrovnajú s úlohami velikánov, ktorých máme v pamäti, ako menili históriu,“ citoval magazín Hollywood Reporter Mika Newella (Krycie meno Donnie Brasco, Harry Potter a ohnivá čaša), ktorý bude film režírovať. Pôvodne sa uvažovalo aj o Ridleym Scottovi, ktorého spoločnosť bude jedným zo spoluproducen­tov filmu.

„Je to historický moment, v ktorom dvaja svetoví lídri so zásadne protichodnými presvedčeniami držali budúcnosť sveta vo svojich rukách. Ovládali jadrové arzenály, ktoré mali schopnosť zničiť svet mnohokrát, napriek tomu pred svojou ideológiou uprednostnili potreby ľudstva,“ povedal Stewart Mackinnon, prezident ďalšej produkčnej spoločnosti, ktorá sa na filme bude podieľať. Snímka by sa mala začať nakrúcať na budúci rok v marci.

Kto zabil Kennedyho?
Čoskoro by sa mal začať nakrúcať aj film Parkland, ktorý je nazvaný podľa dallaskej nemocnice, kam previezli prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho po tom, ako na neho spáchali atentát. Viac ako na Kennedyho sa bude film podľa knihy Vincenta Bugliosiho sústreďovať na postavy Lee Harvey Oswalda a Jacka Rubyho. Prvý z nich mal zastreliť Kennedyho, druhý zase dva dni po atentáte zastrelil Oswalda, aby pravda nemohla vyjsť najavo, čím podnietil mnohé dodnes živé konšpiračné teórie. Snímka v produkcii Toma Hanksa a Garyho Goetzmana by mala mať premiéru na budúci rok v novembri na 50. výročie atentátu a pravdepodobne v úlohe oboch vrahov sa v nej objavia Paul Giamatti a Billy Bob Thorton.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba