Kassaboys tvrdia, že košický magistrát zavádza

Umelecká skupina Kassaboys, ktorej košický magistrát scenzuroval inštaláciu upozorňujúcu na blížiaci sa otvárací ceremoniál podujatia Košice - Európske hlavné mesto kultúry, nesúhlasí s vyjadreniami mesta na margo cenzúry. Magistrát podľa nich minimálne zavádza.

04.01.2013 11:59
38 kosice 4x kassaboys ehmk Foto:
Nápisy z inštalácie Kassaboys dal košický magistrát odstrániť.
debata (1)

"Inštalácia obsahovala hanlivé výrazy týkajúce sa určitých ľudí. Išlo o niektorých mestských poslancov, politikov aj umelcov. Ozvali sa nám rozhorčení s tým, že podajú trestné oznámenia za ohováranie,“ vysvetlila v stredu pre Pravdu dôvody konania mesta hovorkyňa magistrátu Martina Urik-Viktorínová.

Umelci sa však bránia. Podľa ich vyjadrení nápisy, ktorými bola inštalácia oblepená a mesto ich odstránilo, boli iba úryvkami z článkov, ktoré citovali vyjadrenia predstaviteľov mesta. „Boli to veci, ktoré vyšli od roku 2008 najmä v Košickom Korzári a týkali sa projektu EHMK,“ vysvetlil Radovan Čerevka z Kassaboys, prečo nerozumie, kto a kvôli čomu chce podávať trestné oznámenia. Naopak, skupina Kassaboys zvažuje trestné oznámenie na Košice za zásah do autorských práv a znehodnotenie ich diela.

Kassaboys zároveň Pravde poskytli úryvky článkov, ktoré inštalácia obsahovala. Ide väčšinou o všeobecne známe kauzy a fakty, ako že rekonštrukcia Kulturparku a vznik Kunsthalle sa nestihnú v plánovanom termíne či to, že stoličku bývalej šéfky projektu Zory Jaurovej rozkýval koncert kapely s vulgárnym názvom. Podľa zoznamu úryvkov sa o jediný vulgarizmus na inštalácii zaslúžil košický viceprimátor Ladislav Lazár. „Viceprimátor Košíc: Sme po pás v sračkách, ale nie v našich,“ hlásal jeden z textov, ktorý je však iba presným citátom titulku košického Korzára a toho, čo mal Lazár preň povedať.

Podľa Kassaboys magistrát zavádza aj v tom, keď tvrdí, že peniaze na inštaláciu išli z mestských peňazí. „Keďže ide o mestské peniaze, zodpovednosť je v rukách mesta. Ak by išlo o ich vlastné peniaze, môžu si tam dať, čo chcú,“ tvrdila hovorkyňa magistrátu. "Neboli to peniaze z magistrátu, ale z grantu ministerstva kultúry, teda z verejných zdrojov,“ spresňuje Čerevka.

Hovorkyňa mesta zároveň potvrdila, že s Kassaboys sa už v projekte Európskeho hlavného mesta kultúry ďalej neráta. „Je pre nás zarážajúce, že EHMK nás vopred diskvalifikuje, ešte pred zasadnutím odbornej komisie MK SR, ktorá schvaľuje projekty v rámci schémy 2013 a ktorá by mala byť nezávislá,“ dodáva ďalší člen skupiny Tomáš Makara.

Skupina Kassaboys vznikla v roku 2006 v Košiciach a tvoria ju traja košickí výtvarníci Radovan Čerevka, Tomáš Makara a Peter Vrábeľ. V roku 2011 sa Kassaboys dostali medzi štvoricu finalistov najprestížnejšej domácej súťaže pre mladých výtvarníkov do 35 rokov Cena Oskára Čepana.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba