Výročie vzniku Slovenska pripomenie výstava známok

Slovenská pošta pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky pripravila v spolupráci s Poštovým múzeom a Zväzom slovenských filatelistov unikátnu výstavu poštových známok s názvom 20 rokov slovenskej známkovej tvorby. Výstava bude verejnosti a priaznivcom prístupná v Galérii Mlyny na Štefánikovej triede v Nitre od 16. januára a potrvá do 25. januára.

16.01.2013 14:00
debata

„Na výstave budú prezentované všetky vydané poštové známky a obálky prvého dňa (FDC), ako aj výtvarné návrhy poštových známok, ktoré získali ocenenia na najprestížnejších zahraničných súťažiach o najkrajšie známky sveta,“ povedala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

Slovenské známky na medzinárodných súťažiach bodovali. „Počas 20-ročnej samostatnej existencie slovenskej známkovej tvorby si spoločnosť pripísala na konto množstvo prestížnych medzinárodných ocenení, ktoré podčiarkujú vysokú kvalitu našej známkovej tvorby,“ dodala.

Významne k tomu prispeli aj úspešní a uznávaní umelci podieľajúci sa na známkovej tvorbe, predovšetkým žiaci Albína Brunovského. „Práve tento umelec sa pozoruhodnou mierou podieľal na vzniku samostatného oddelenia rytectva cenín na VŠVU, pretože nasmeroval svojho žiaka Martina Činovského k oceľorytine poštových známok,“ priblížila Pondelová.

Poštové známky tlačené unikátnou technológiou oceľotlače z plochých platní predstavujú najoceňovanejšie miniatúrne grafické diela, ktoré vďaka umelecky náročnej technike oceľorytiny získali najviac zahraničných ocenení. „Spomedzi nich treba na prvom mieste vyzdvihnúť emisiu Umenie, ktorú možno označiť za vlajkovú loď slovenskej známkovej tvorby. Je založená na ryteckom spracovaní maliarskej alebo sochárskej predlohy do podoby viacfarebnej oceľorytiny,“ uzavrela hovorkyňa Slovenskej pošty.

debata chyba