Rozhovory, ktoré vedú inam

Tajomstvo, hravosť, vášeň aj irónia sa vynárajú v absurdnom divadle, ktoré ožíva v kresbách výtvarníčky Márie Čorejovej. Najnovšiu tvorbu vystavuje v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici. Pridala aj výber z úspešných projektov Mind Games a Eo instanto/V tomto momente, ktoré vznikli v priebehu posledných dvoch rokov. Výstavu nadpísala názvom Rozhovory, ktoré vedú inam.

11.03.2013 12:00
43 corejova Stvorenie sveta Foto:
debata

V jej kresbách sa často objavujú motívy balónov a vzducholodí. „Už od mladosti ma veľmi oslovujú symbolistickí maliari, konkrétne Odilon Redon. Na jednom obraze mal oko, ktoré sa vznášalo vo vzduchu. Vnímala som to symbolistické využívanie predmetov a ich dávanie do rôznych súvislostí a nových významov. Zároveň sa mi to páči aj ako vizuálny prvok, ktorý sa vznáša pod oblohou. Pritom v živote som nebola v balóne a ani neviem, či by som doň vliezla, lebo nemám rada výšky,“ povedala Mária Čorejová.

Inšpiráciu nachádza aj v architektúre. „Vychádzam z teórie, že myseľ je ako dom, a architektúra je symbolom našej mysle. Tieto stavby využívam na zobrazovanie rôznych zákutí svojej mysle. A na hru s divákom, pozývam ho nazrieť do mojej predstavivosti, do môjho myslenia. Pohrávam sa s vizuálnymi významami a vizuálnym zobrazením jednotlivých budov a architektúr,“ spomenula laureátka ocenenia Strabag Artward International.

Hoci sa v posledných rokoch venuje Mária Čorejová kresbe, stále je jej blízky svet multimédií a kolektívna tvorba. Oslovila preto nielen kurátorský kolektív svojho „domovského“ združenia 13 kubíkov, ale aj viacerých umelcov, ktorí sa s jej dielami „pohrali“. „Vôbec mi to neprekáža, práve naopak, som veľmi rada, keď sa s mojimi kresbami pohrajú iní. Posúvajú ich totiž do ďalších dimenzií,“ priznala úspešná výtvarníčka.

Podľa kurátorského trojlístka Mária Rišková, Marián Lukačka, Mária Čorejová tak vznikli prepojenia viacerých oblastí umenia. Do maľby a keramiky pretavili Čorejovej motívy maliarka Alena Adamiková a dizajnér Martin Bu. Originálne rámy pre čiernobiele kresby vytvorila dizajnérka Sylvia Jokelová, s ktorou Mária Čorejová spolupracovala už minulý rok. Pod zvukovú inštaláciu, voľne nadväzujúcu na v kresbách zatavené úvahy o čase a pominuteľnosti, sa podpísali intermediálne umelkyne Nóra Ružičková a Marianna Mlynarčíková. Animácie, ktoré interpretujú spôsob Čorejovej tvorby, vytvoril český výtvarník Matěj Smetana. Autorkou invenčného architektonického riešenia, posúvajúceho kresby do priestoru, je architektka Miriam Šebanová. Hudobník a skladateľ Miro Tóth zareagoval na vystavené diela kompozíciou Dunkeltherapie.

debata chyba