To by som aj ja spravil. A naozaj lepšie? Študenti ukázali svoju tvorbu

Tvorba študentov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave má čo ponúknuť. Potvrdil to aj tretí ročník podujatia To by som aj ja spravil...a lepšie, ktorý sa konal v divadle elledanse.

27.05.2013 00:00
TOBY 3 (To by som aj ja spravil...a lepšie). Foto:
Takto sa na podujatí TOBY 3 (To by som aj ja spravil... a lepšie) prezentovala študentka dizajnu VŠVU Tereza Šišková.
debata

Priestory alternatívneho divadla v bratislavskom Ružinove sa stali miestom pre prezentáciu výtvarnej tvorby, dizajnérskych vízií aj tanečného a speváckeho umenia. Akcia s podtitulom TOBY 3 dala dohromady zaujímavú zostavu profilujúcich sa umelcov.

„To by som aj ja spravil… a lepšie! je projekt, ktorý vznikol v prvom ročníku na VŠVU. Ako mladí umelci máme minimálnu šancu prezentácie svojich diel širšiemu publiku a následne konfrontáciu s reálnym publikom,“ vysvetľuje na svojom blogu organizátor podujatia, jeden z vystavujúcich študentov Maroš Baran.

Jedno z vystavených diel - autor - Soňa...
Takto sa v rámci prezentácie odevnej tvorby na...
+17Takto sa v rámci prezentácie odevnej tvorby na...

„Rozhodol som sa teda nadviazať spoluprácu s divadlom elledanse a vytvoriť tak raz ročne akciu, ktorá ponúka chýbajúcu platformu pre študentov VŠVU, ktorí sa neboja ukázať svoju tvorbu, aj keď kvôli ich nízkemu veku si niektorí návštevníci môžu povedať: ‚To by som aj ja spravil… a lepšie!‘ Ide o snahu prezentovať mladú krv a jej následný vývoj v priebehu ďalších ročníkov. Akcia sa odohráva vždy v máji, je určená pre širokú verejnosť zaujímajúcu sa o vizuálne umenie, odevný dizajn, súčasný tanec, zvuk a kultúru,“ doplnil Baran.

Takto sa v rámci prezentácie odevnej tvorby na... Foto: To by som spravil aj ja.. a lepšie
TOBY 3 (To by som aj ja spravil...a lepšie). Takto sa v rámci prezentácie odevnej tvorby na podujatí TOBY 3 (To by som aj ja spravil...a lepšie) prezentoval Maroš Baran.

Publikum si tak v sobotu 18. mája podvečer mohlo prezrieť vystavené grafiky, maľby či fotografie a popri tom diskutovať pri pohári vína alebo limonády. Azda najväčšie sústredenie, ale aj záujem pozvaných si vyžiadalo tanečné predstavenie elledanse a následná prezentácia dizajnérov.

Jedna z vystavených malieb - autor - Martin Král. Foto: To by som spravil aj ja.. a lepšie
TOBY 3 (To by som aj ja spravil...a lepšie). Jedna z vystavených malieb - autor - Martin Král.

Mnohí z tých, ktorí si boli pozrieť účastníkov projektu TOBY 3 z ateliéru odevného dizajnu VŠVU mohli o pár dní neskôr konfrontovať ich tvorbu s kreáciami bakalárov a magistrov z rovnakého ateliéru, ktorá sa konala na Bratislavskom hra­de.

Dobrá správa znie, že už aj niektorí prváci či druháci z VŠVU majú výrazný rukopis, talent a zaujímavý prístup k dizajnu odevu. Samozrejme, nájsť sa dali aj experimentálnejšie kúsky, ktoré evokovali akési variácie na študentské zadanie a ignorovali funkciu odevu ako takého. Aj tie však majú v tvorbe a formovaní mladého dizajnéra pevné miesto – sú métou, na ktorú treba prísť a z nej smerovať ďalej a vyššie. V galérii si pozrite výber z najzaujímavejších momentov večera.

Tohtoroční vystavujúci:
Maroš Baran, Miroslava Rudášová, Kristína Kubáňová, Zuzana Lexmannová, Johanna Chrienová, Soňa Flajžíková, Jakub Lobotka, Nikola Karníková, Cleopatra Muchová, Martin Král a Tereza Kopecká.

Prezentovaní dizajnéri:
Maroš Baran, Simone Bayer, Katarína Fedorišinová, Terézia Feňovčíková, Sisa Hollá, Emma Korpová, Henrieta Kurčíková, Michaela Juhász, Petra Solivarská, Tereza Šišková, Lucia Švecová, Zoltán Tóth

debata chyba