Vzrušujúce akvárium Andreja Dúbravského

A prineste si gumáky. Aj takto pozýval maliar Andrej Dúbravský na svoju magisterskú výstavu, ktorá bola vyvrcholením jeho štúdia na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení. Dúbravský ju inštaloval v priestoroch nedokončeného depa plánovaného bratislavského metra v Petržalke.

30.05.2013 12:00
andrej dubravsky vystava Foto:
Andrej Dúbravský vystavoval netradične v nedokončenom depe v Petržalke.
debata

Vernisáž výstavy bola zároveň jej finisážou – trvala iba niekoľko hodín. „Nie je mi to ľúto. Veľmi veľa vecí na svete sa rýchlo začína a rýchlo sa končí a vznikajú iba pre jeden moment. Veľmi ma ovplyvnilo nakrúcanie filmov – zrazu sa prišlo na nejaké miesto, ktoré sa iba kvôli niekoľkominútovej scéne totálne zmenilo,“ povedal Dúbravský, ktorý si zahral v snímkach Zlo a Anjeli.

Dúbravský svoju výstavu nazval Veľmi vzrušujúce tajomné akvárium. Vytvoril ho z nedokončeného depa, tunela, v ktorom je vody vyše členkov. Preto gumáky. Špecifickú atmosféru umocňoval reprodukovaný zvuk bublajúcej vody. To všetko podčiarkovalo príznačnú náladu Dúbravského obrazov. Zátišia s tŕstím, kríčie ukrývajúce siluety nahých alebo takmer nahých chlapcov, tušené dobrodružstvá. A tiež svet akvárií. Aj na obrovskom, šesť metrov dlhom bielom plátne, ktoré Dúbravský zabýval čiernymi skalármi a mohutnými trsmi vodných rastlín.

Výstava Andreja Dúbravského

Výstava Andreja Dúbravského v nedostavanom depe metra v Petržžalke.

Fotogaléria
Andrej Dúbravský: Lužný les v Devíne skoro na jar
Andrej Dúbravský v ateliéri, za ním nedokončený...
+7Vernisᾞ výstavy Andreja Dúbravského v...

Mikrosvety akvárií na Dúbravského obrazoch pôsobia, akoby ukrývali tajomstvá. „Je to skôr taká ironická záhada. Akvárium nikdy nie je mysteriózne a vzrušujúce. More a oceán sú vzrušujúce,“ povedal Dúbravský. „Akvárium je niečo uzavreté, niečo falošné, niečo, čo vzniká iba pre pohľad človeka, ktorý často nedokáže ani netúži dať tým tvorom podmienky, v akých by mali žiť. Akvárium je ako keby cukrík pre oko a to súvisí aj s mojimi maľbami sexi chlapcov. Tí sú takisto často braní iba ako nejaký sexi cukrík pre oko, pri ktorom vás nezaujíma, čo vlastne potrebuje.“

Kontrastnom k maľbám „zajačikov“ bol obraz niekde v prírode rozvaleného nezvyčajne obézneho muža s bruchom ako nafukovací balón. Podobne ako viaceré diela na výstave bol čiernobiely. Dúbravský totiž na rozdiel od jeho diel spred niekoľkých rokov, ktoré hýrili krikľavými farbami, teraz s farbou pracuje oveľa striedmejšie. Občas ňou upriami pozornosť na detail, prípadne jemne dotvorí atmosféru. „Farbu som takmer úplne vylúčil, je to aj tým, že sa vraciam aj viac ku kresbe samotnej. Primárna je čierna linka alebo nejaká škvrna na bielom pozadí a farbu už iba sekundárne pridávam, väčšinou ak sa mi to nepodarí na prvý šup čiernobielo,“ vysvetlil.

debata chyba