Košice už majú Kunsthalle

Košice sú prvým mestom na Slovensku, kde v stredu 3. júla večer otvorila svoje brány Kunsthalle. Prestavba bývalej starej krytej plavárne na moderný kultúrny stánok sa stala jedným z projektov Európskeho hlavného mesta kultúry. Pôvodná plaváreň, ktorá bola mimo prevádzky už vyše dve desaťročia, bola ešte pred zhruba rokom v dezolátnom stave. Prestavba na Kunsthalle vdýchla pamiatkovo chránenej a jedinečnej budove nový život.

07.07.2013 12:00
Kunsthalle Košice Foto:
Prvá výstava v košickej Kunsthalle patrí dielam britského sochára Tonyho Cragga.
debata (3)

Prvá výstava patrí dielam sochára Tonyho Cragga. Zaujímavosťou je, že tento britský umelec žije a tvorí v nemeckom Wuppertale, ktorý je partnerským mestom Košíc.

„Zrekonštruovaná Kunsthalle je predovšetkým výstavná hala pre súčasné vizuálne umenie v medzinárodnom meradle. Na tento rok sme pripravili tri prezentácie. Nosnou je výstava Tonyho Cragga. Ďalšou bude výstava Constantina Brancusiho, klasika svetového moderného sochárstva, ktorého však predstavíme ako fotografa. Tretiu výstavu venujeme jednej z kľúčových osobností projektu Európskeho hlavného mesta kultúry 2013, argentínskemu multimediálnemu umelcovi Gyulovi Kosice, rodákovi z Košíc. Všeobecne ho považujú za spoluzakladateľa op-artu a hydrokinetizmu,“ spresnil program umelecký riaditeľ projektu Európskeho hlavného mesta kultúry Vladimír Beskid. Gyula Kosice sa k svojmu rodnému mestu prihlásil nielen svojím umeleckým menom, ale aj dielom s názvom Socha pre Košice, ktorú v stredu slávnostne odhalili pre zrekonštruovanou Kunsthalle – Halou umenia.

Hoci niektorí kritici a časť verejnosti sa k projektu Kunsthalle – Hale umenia stavali skepticky aj pre posunutý termín otvorenia, Košice sa napokon ako prvé na Slovensku dočkali jedinečného polyfunkčného priestoru určeného súčasnému umeniu. Rekonštrukcia v hodnote 7,5 milióna eur sa začala pred rokom, financovala ju Európska komisia. Multifunkčný priestor je určený na medzinárodné výstavy umenia, umeleckých objektov, nových médií či organizovanie worshopov.

Špecifické prepojenie vody s výstavným priestorom má výrazným spôsobom podporiť vznik a prezentáciu nových originálnych foriem umenia bez podobnej možnosti prezentovať ich na inom mieste na Slovensku. Okrem výtvarného umenia tu nájdu svoje miesto aj svetelné inštalácie. Prvok vody využijú vo svojich predstaveniach aj tanečníci a divadelníci. Vznikne multifunkčný priestor, ktorý má slúžiť širokej verejnosti s rôznymi umeleckými preferenciami.

Podrobnosti a program, ktorý Kunsthalle – Hala umenia ponúka, nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.huk.sk. Svoje brány otvorí šesť dní v týždni okrem pondelka denne od 11. do 18. h. Vstup na prvé tri otváracie výstavy, ktoré potrvajú do 25. augusta, je zadarmo.

3 debata chyba