Vladimír Godár: Bratislavské hudobné slávnosti sa stali symbolom

Tento rok sa uskutoční 49. ročník Bratislavských hudobných slávností, takže festival čoskoro oslávi už polstoročie svojej existencie. To bude iste dôvod na úvahy, čo všetko BHS priniesli za päťdesiat rokov svojej existencie, na spätný pohľad, na zhodnotenie ich významu i na sumarizovanie výsledkov polstoročnej činnosti.

27.09.2013 12:00
Vladimír Godár Foto:
Vladimír Godár
debata

Bratislavské hudobné slávnosti teda prežili už takmer polovicu storočia. Vznikli ako výsledok cieľavedomých snáh predstaviteľov nepočetnej, formujúcej sa hudobnej obce. Vznikli zo snahy vytvoriť tradíciu pravidelnej hudobnej slávnosti, ktorá by sa svojím významom i svojimi rozmermi dala prirovnať k podujatiam známym z metropol susedných i vzdialenejších štátov.

Vznikli z úsilia vytvoriť priestor na prezentáciu vrcholných výdobytkov skladateľského a interpretačného umenia domácich i zahraničných umelcov a hudobných telies. Boli na to potrebné impulzy a energia hudobnej obce, rovnako nevyhnutná bola štátna podpora nového podujatia, ale kľúčovým argumentom sa napokon nepochybne stal záujem kultúrnej obce či hudbu milujúceho publika. Práve publikum a jeho podpora je aj dnes tou silou, ktorá povzbudzuje organizátorov festivalu k ďalšej práci, motivuje ich hľadať a nachádzať neustále nové a príťažlivé koncertné predstavenia, zaujímavých a ohromujúcich interpretov, priniesť stálice koncertných pódií i práve vychádzajúce mladé talenty. Publikum je nielen motiváciou, plná sála, potlesk a spokojnosť poslucháčov je odmenou tak interpretom, ako aj organizačnému tímu.

Dnes možno povedať, že Bratislavské hudobné slávnosti sa stali ťažiskovým prvkom kultúrnej kontinuity našej krajiny. Pretrvali, hoci vznikli v inom štáte, v inom ekonomickom zriadení, v inej politickej situácii. Prežili svoje slávne doby i doby neľahké, roky stabilné i roky politických a spoločenských turbulencií.

Dvadsaťpäť koncertov tohtoročných Bratislavských hudobných slávností nadväzuje predovšetkým na túto tradíciu. Budeme počuť predovšetkým orchestrálnu hudbu v interpretácii domácich i zahraničných telies, domácich i zahraničných sólistov. Na koncertoch si nájde svoje zastúpenie i zborová a komorná hudba, ako aj operné predstavenie.

Bratislavské hudobné slávnosti dnes nie sú len nositeľom domácej hudobnej a kultúrnej tradície, stali sa jej skutočným symbolom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Godár #BHS #vážna hudba