Ukradnutý Renoir sa musí vrátiť do múzea

Žena, ktorá si hovorí Renoir Girl (Renoirovo dievča), je bývalá učiteľka prírodopisu Marcia Fuquaová. Radosť so senzačného objavu obrazu slávneho francúzskeho impresionistu jej dlho nevydržala. Na blšom trhu vo Virgínii si v roku 2009 kúpila plastovú škatuľu, v ktorej bola bábika a obraz - do oka jej padol jeho malý pozlátený rám. Nákup na "blšáku" ju vyšiel na sedem dolárov.

14.01.2014 11:53
Auguste Renoir: Paysage Bords de Seine (1879) Foto:
Auguste Renoir: Paysage Bords de Seine (1879)
debata

Keď neskôr našla na ráme meno Renoir, šla si overiť pravosť maľby s rozmermi 14 × 23 centimetrov. Experti potvrdili, že ide skutočne o dielo legendárneho Augusta Renoira s názvom Paysage Bords de Seine. Rozhodla sa teda obraz vydražiť prostredníctvom aukčného domu Potomack Company. Ten odhadol cenu obrazu na 75– až 100-tisíc dolárov (59-tisíc až 79-tisíc eur). Aukciu, ktorá sa mala konať koncom septembra, však v poslednej chvíli zrušili.

Ozvalo sa totiž Múzeum výtvarného umenia v Baltimore s tým, že tento Renoirov obraz bol z expozície ukradnutý na jeseň roku 1951. Na výstavu ho múzeu zapožičala zberateľka Saidie Mayová, ktorá po smrti v máji 1951 odkázala múzeu celú svoju zbierku. O krádeži neexistuje žiadna policajná dokumentácia, v archíve múzea je však záznam, že Renoirov obraz ukradli 17. novembra 1951.

Americký federálny súd v piatok 10. januára vyriekol rozsudok, že obrázok sa musí vrátiť do múzea v Baltimore, odkiaľ bol ukradnutý. „Vlastnícky nárok nemožno nadobudnúť k veci, ktorá bola ukradnutá,“ vyhlásila podľa agentúry Reuters sudkyňa Leonie Brinkemaová a odmietla tak argumenty Fuquaovej právneho zástupcu, ktorý žiadal, aby bol Renoirov obraz označený za majetok jeho klientky.

Obrázok Paysage Bords de Seine vraj namaľoval Renoir v reštaurácii na brehu Seiny na plátenný obrúsok pre svoju milenku v roku 1879. Do parížskej galérie Bernheim-Jeune ho predali v roku 1926, neskôr ho tam kúpila rodina zberateľky Saidie Mayovej z Marylandu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #obraz #múzeum #Auguste Renoir