Svetoznáma jaskyňa Altamira sa po rokoch otvorí verejnosti

Svetoznáma jaskyňa Altamira s pravekými skalnými maľbami sa vo štvrtok 27. februára po 12 rokoch znovu otvorí verejnosti. Zatiaľ sa uskutoční len séria testovacích prehliadok, informovala agentúra AFP. V roku 2002 bola jaskyňa v obci Santillana del Mar na severe Španielska uzavretá po objavení mikroorganizmov, ktoré farebné maľby ničili.

26.02.2014 14:00
Altamira, Španielsko Foto:
Jaskyňa v španielskej Altamire je svetoznáma vďaka pravekým skalným maľbám.
debata

Nadácia, ktorá sa o prehistorickú pamiatku stará, v januári rozhodla, že jaskyňu sprístupní raz za týždeň na 37 minút približne päťčlennej skupine návštevníkov. Obmedzené návštevnícke prehliadky sa budú konať do augusta. Experti zároveň vyhodnotia vplyv prítomnosti ľudí na maľby.

Vo štvrtok si jaskyňu prezrie prvých päť šťastlivcov vybraných náhodne medzi návštevníkmi susedného múzea. Celkovo by sa na skúšobnom projekte malo zúčastniť 192 návštevníkov.

Záujemcovia budú pred každou prehliadkou poučení o prísnom návštevníckom poriadku a budú si musieť obliecť špeciálne kombinézy, rúška a návleky. Počas návštev bude starostlivo kontrolovaná teplota vzduchu aj skaly, vlhkosť vzduchu, obsah CO2 v presakujúcej vode i množstvo mikroorganizmov.

Jaskyňa Altamira bola objavená v roku 1868 a obývaná bola odhadom pred 35-tisíc až 13-tisíc rokmi. Obsahuje rozsiahle celky malieb, z ktorých najslávnejšia je veľká sieň bizónov. Návštevníci môžu obdivovať okrem farebných bizónov aj kone, jelene, ľudské postavy so zvieracou hlavou a záhadné symboly.

Nález sa svojou celistvosťou a rozsiahlosťou stal prvým z významných dokladov o vtedajšej vyspelosti výtvarného umenia a zároveň podal ďalšie svedectvá o živote paleolitických ľudí. V roku 1985 bola Altamira zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Po roku 2002 mali do jaskyne prístup len vedci, zatiaľ čo bežní návštevníci sa museli uspokojiť s prehliadkou jej presnej kópie v areáli múzea.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Altamira #praveké maľby #otvorenie pre verejnosť