Filmár Tim Burton sa v Prahe predstaví ako výtvarník

Len hŕstka filmárov sa môže pochváliť tvorbou, ktorá obstojí nie len na striebornom plátne, ale aj vo výstavných sieňach. Tim Burton, režisér snímok Beetlejuice, Batman, Nožnicovoruký Edward či Ed Wood, k nim však rozhodne patrí. Práve v týchto dňoch je len necelých 300 kilometrov od západných hraníc Slovenska.

27.03.2014 13:26
Kristin Scott Thomas a Tim Burton Foto:
Tim Burton je svetoznámy režisér a scenárista, on sám sa však považuje predovšetkým za výtvarníka. Výstavu Tim Burton a jeho svet môžete v Prahe vidieť až do 3. augusta.
debata

Do Prahy prišiel uviesť rozsiahlu výstavu skíc, bábok, malieb, fotografií a sochárskych inštalácií pod názvom Tim Burton a jeho svet. A pre tých, ktorým vidieť nestačí, prišiel do Prahy aj Burtonov dvorný hudobný skladateľ Danny Elfman. V utorok 25. marca odohral v Smetanovej sieni pražského Obecného domu živý koncert zostavený zo svojich najznámejších filmových skladieb.

Jeho svet je temný, tajomný, nebezpečný, ale zároveň hravý, vtipný a priateľský. Stretávajú sa v ňom horory a rozprávky, sny a nočné mory a v neposlednom rade aj herecké hviezdy toho najväčšieho kalibru. Hoci má kalifornský rodák Tim Burton ešte len 55 rokov, svoj filmový vesmír vytvára už viac než štyri dekády. Ako dieťa bol veľký introvert, celé hodiny však maľoval a veľmi skoro začal aj s animáciou. Už jeho tínedžerské pokusy zaujali v animačných dielňach Walt Disney Productions, kde následne absolvoval niekoľkoročnú stáž. Jeho fantázia však ďaleko presahovala hranice hovoriacich myší a káčerov. Čoskoro sa vydal na sólovú dráhu a čas ukázal, že sa nepomýlil.

Tim Burton je vyznávačom skôr kvality než kvantity. Ako režisér má na konte „len“ 18 celovečerných filmov (v súčasnosti dokončuje devätnásty s názvom Big Eyes, bude o americkej maliarke Margaret Keaneovej). Za každým z jeho filmov je však obrovské množstvo práce, najmä tej výtvarnej. Hoci vďaka súčasným možnostiam vizuálnych trikov už Burton čisto animované filmy nakrúca skôr výnimočne, na dokonalú podmanivosť svojich snímok si potrpí. „Kedysi som bol celkom neverbálny človek. A dodnes som v prvom rade výtvarník,“ vysvetlil svoj vzťah k umeniu pre Los Angeles Times pri príležitosti vydania svojej publikácie The Art of Tim Burton (2009).

Burtonova fantázia mala výstavnú premiéru už pred piatimi rokmi. Výstava nazvaná stručne Tim Burton vtedy do newyorského Museum of Modern Arts (MoMA) prilákala viac ako 800-tisíc návštevníkov a stala sa tak treťou najúspešnejšou v bohatej histórii tohto múzea. Stovky výtvarných materiálov, ktoré prípravu Burtonových filmov sprevádzajú, dali vzniknúť aj výstave Tim Burton a jeho svet, ktorú režisér osobne otvorí na dnešnej (27.3.) vernisáži v Dome u Kamenného zvona, ktorý patrí Galérii hlavného mesta Prahy. Pre verejnosť bude výstava otvorená až do 3. augusta 2014.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #výstava #Tim Burton