Lendlova zbierka Muchu má nového majiteľa

K Alfonsovi Muchovi som sa dostal v 80. rokoch a veľmi ma očaril. Spomenul Ivan Lendl na minuloročnej výstave svojej zbierky Muchových plagátov, kalendárov i pohľadníc v Obecnom dome v Prahe. Od 10. apríla do konca júla 2013 si vo svetovej premiére pozrelo expozíciu - výsledok zberateľskej vášne tenisovej legendy - viac ako 186-tisíc návštevníkov.

16.04.2014 07:00
30 31 mucha svitanie sumrak Foto:
Diela Alfonsa Muchu sú aktuálne vystavované aj v Galérii mesta Bratislavy. Na snímke Alfons Mucha: Súmrak, Svitanie, pred 1920
debata

Vzácna kolekcia 116 secesných plagátov má už nového majiteľa. Ako uviedol Rádiožurnál Českého rozhlasu, od Ivana Lendla ju kúpil podnikateľ Richard Fuxa. O obchode sa špekulovalo už v čase Muchovej výstavy v Obecnom dome, keďže ju organizovala Fuxova firma BigMedia. Nový majiteľ to potvrdil až teraz. Spomenul aj to, že má v pláne kúpiť posledné tri Muchove plagáty, aby celú zbierku skompletizoval. Dva z nich vlastnia múzeá, ten tretí už roky nikto nevidel.

Na aktuálnej výstave Alfons Mucha: Cesta k sláve v Galérii mesta Bratislavy je aj päť diel z Lendlovej zbierky, ktorú v čase jej prípravy spravoval Nadačný fond Richarda Fuxu. Sú to diela Zima, Pantheón českej hudby, Princezná Hyacinta, Slovenská epopeja a litografia 1918–1928, 10. výročie vzniku Československa. Pre veľký záujem je výstava, ktorá potrvá do 11. mája, otvorená aj v každý pondelok – okrem Veľkonočného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #Ivan Lendl #Alfons Mucha