Veselá výtvarná jar vo Vajnoroch

Už siedma je tohtoročná výstava insitného umenia z Kovačice v Galérii TYPO&ARS v Bratislave. Tentoraz uvádza majiteľ galérie Peter Čepec Jána, Anu a Natašu Knjazovicovcov, ktorí predstavujú tri generácie jednej rodiny. Galéria TYPO&ARS venuje už od roku 2008 pravidelnú pozornosť insitným maliarom z Kovačice.

20.04.2014 16:00
Ana Knjazovic: Červené vajce, olejomaľba, 2012 Foto:
Ana Knjazovic: Červené vajce, olejomaľba, 2012
debata

Najnovšie vystavujú nasledujúci umelci: Ján Knjazovic sa narodil v roku 1925 v malebnej slovenskej dedinke v srbskej Vojvodine – Kovačici. Stal sa jedným zo zakladateľov „kovačickej školy“ insitného umenia a kritici ho zaradili medzi najoriginálnejších maliarov svetovej insity. Ako jednému z mála Slovákov sa dostalo tej pocty, že jeho obrazy sú v mnohých svetových muzeálnych a súkromných zbierkach – od Louvru po Vatikán. Zomrel v roku 1985, ale jeho obrazy stále pútajú pozornosť.

Jánova dcéra Ana sa narodila v Kovačici v roku 1950. Vyštudovala fakultu politických vied, katedru diplomacie. Pracovala ako novinárka a popritom aktívne maľovala. Vyrástla a sformovala sa po boku svojho otca Jána Knjazovica a vo svete maľby sa stala jeho pokračovateľkou, pravda, so svojím vlastným originálnym rukopisom. Známa je láskou k zvieratám, ktoré sú jej veľkou inšpiráciou. Nemaľuje smutné témy, tvorí radostne. Jej obrazy sú hlavne o láske. Svoje práce vystavovala už po celej Európe na desiatkach výstav.

Nataša, Jánova vnučka a dcéra Any Knjazovic, sa narodila v roku 1977 v Belehrade. Vyštudovala Vyššiu polytechnickú školu dizajnu a fakultu pre obchod a manažment. Od raného detstva žije vo svete farieb a bola vychovávaná dvoma maliarmi – matkou a dedkom. Niet sa čo čudovať, že tiež maľuje. Pokračuje v rodinnej tradícii a aj ona tvorí podľa rodinného motta: „Človek len srdcom dobre vidí.“ Doteraz mala 38 samostatných výstav, zúčastňuje sa aj na významných maliarskych podujatiach insitného umenia v Európe. Od roku 2011 žije na Slovensku – v Detve.

Samotná Galéria TYPO&ARS pôsobí v mestskej časti Bratislava-Vajnory už od roku 1995. Odvtedy zrealizovala 78 výstav, vydala sedem publikácií a uskutočnila desiatky sprievodných akcií (výtvarné sympóziá, predvádzanie umeleckých remesiel, stretnutia výtvarníkov a priateľov výtvarného umenia). Získala si dobrú povesť a osviežuje kultúru na bratislavskom vidieku. Na výstavu sa tam dá ísť aj ako na výlet. Súčasná výstava potrvá do 25. mája, otvorená je denne okrem pondelka od 14. h do 18. h, vstup voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vajnory #Galéria TYPO&ARS #insitné umenie