Pozvánka: Bratislava ožije street-artom aj mladou slovenskou módou

Diela popredných svetových street-artových umelcov ako Banksy a Bambi, ale tvorba slovenská, nielen výtvarná, no i dizajnová sa budú dať vidieť už tento víkend v Bratislave.

24.04.2014 07:45
debata
Pozvánka na módnu performance: MAROSBARAN: THE... Foto: Evelyn Benčičová
Pozvánka na módnu performance: MAROSBARAN: THE GREAT RED DRAGON. Pozvánka na módnu performance: MAROSBARAN: THE GREAT RED DRAGON.

Podujatie StreetArt v bratislavskej Cvernovke je výstavou autorov, ktorí pracujú pod utajenou identitou. Banksy a Bambi však nie sú jediní, ktorí tvoria „pouličné“ umenie pod pseudonymom. Návštevníci výstavy, ktorá štartuje v piatok a potrvá až do konca mája, si budú môcť pozrieť aj výtvory anonymne tvoriacej slovenskej umelkyne, ktorá pôsobí pod menom Poppy. A čerešničkou na torte budú ukážky z tvorby kráľ pop artu so slovenskými koreňmi Andyho Warhola spolu s fotografiami od jeho dvorného fotografa menom Billy Name.

Len o pár ulíc ďalej od bratislavskej Cvernovky, konkrétne v priestoroch tanečného divadla Elledanse, bude mať premiéru už druhá autorská prehliadka mladého slovenského dizajnéra a výtvarníka Maroša Barana. Po návrate zo stáže v Belgicku, keď študent VŠVU pôsobil v ateliéri belgickej značky AF Vandervorst prináša kolekciu The Great Red Dragon inšpirovanú dielom anglického maliara a básnika Williama Blakea.

Projekt je pripravený formou módnej performance a nadväzuje na jeho minuloročnú fashion performance Nevďačnosť. Baran predstaví svoje dizajnové modely v rámci programu v spolupráci s nemeckým hudobným projektom Allseits, švédskym hudobným projektom Desiderii Marginins a slovenským Phragments. Na projektu sa zúčastní aj slovenská ilustrátorka a maliarka RudaSova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Warhol #výtvarné umenie #Bambi #Maroš Baran #streetart #Banksy #Poppy