Čo spája street art s pop-artom

Chlapec a dievča si krátia čas hádzaním fľaše s colou. Čierna linka vyťahuje obrysy ich tvárí a nedospelých vytieňovaných tiel zo sivého pozadia tehlovej steny. Vizuál oznamuje, že Connect v bratislavskej Cvernovke prezentuje neobyčajný projekt: Street art vs. Pop art. Predlohou je Banksyho originál, na ňom je však namiesto tehál obyčajná stena a cola nahradila vo vzduchu nápis "no ball games".

23.05.2014 05:00
vystava cvernovka Foto:
Bambi: Usain Bolt
debata

„Chceli sme ukázať, na akej báze komunikujú tieto dva smery – street art a pop-art – a čo majú spoločné. Navyše je zaujímavé, že Banksy aj Bambi priznávajú, že ich veľkou inšpiráciou bol práve Andy Warhol,“ povedal Martin Cubjak, jeden zo štvorice kurátorov, ktorý projekt v bratislavskej Cvernovke pripravili.

Premiéru mala výstava, ktorá po prvý raz spojila v jedinej expozícii diela kráľa pop-artu so súčasnými streetartovými hviezdami z Anglicka – Banksym a Bambi – koncom minulého roku v múzeu v Medzilaborciach. „Len na otvorenie prišlo takmer sto päťdesiat ľudí z rôznych kútov Slovenska a Poľska. A v tzv. hluchom čase, ktorým december je, sa zvýšila návštevnosť až takmer o päťdesiat percent,“ spomenul Martin Cubjak.

Bratislavská verzia projektu sa rozrástla. Prezentuje osem desiatok diel na rozdiel od päťdesiatky vystavených prác v Medzilaborciach. A rozšíril sa aj počet umelcov – k Warholovi, Bambi a Banksymu pribudla Poppy, Billy Name a Robert Indiana.

Podobné témy, jasný vizuál

„Street art v mnohom považujeme za pokračovanie pop-artu, hlavne čo sa týka tém, ktoré riešia, a vizuálu, ktorý je jasný a zrozumiteľný,“ vysvetlil kurátor Martin Cubjak. Na rozdiel od pop-artistov, otvorene prijímajúcich potlesk a slávu, steetartisti veľmi starostlivo skrývajú svoju identitu pred svetom. Pracujú v anonymite a s verejnosťou komunikujú len cez svojich agentov. Tvár Andyho Warhola v striebornej parochni poznala celá planéta. Kto je vlastne Bansky či Bambi, možno len hádať.

O Banksym, ktorého pred dvoma rokmi zaradil časopis Zimes k TOP 100 ľuďom, čo najviac ovplyvnili svet, sa vie, že pochádza z Bristolu, kde sa v roku 1974 narodil. V roku 2012 sa jedno z jeho diel predalo za 1,8 milióna dolárov (cca 1, 317-tisíc eur), čo je najvyššia suma, za ktorú sa doteraz predalo dielo streetartového umelca.

Len traja ľudia vraj vedia, koho treba hľadať za pseudonymom Bambi. Podľa jej agenta ide v hudobnom priemysle o pop star, speváčka z Londýna, ktorá dostala prívlastok Female Banksy, už predala milióny nosičov. A presadzuje sa aj na výtvarnej scéne. Modelka Kate Moss si u nej objednala svoj portrét – na svete sú len tri plátna. Jedno vlastní objednávateľka, druhé Brad Pitt, tretie videli návštevníci v Medzilaborciach a momentálne visí v bratislavskej Cvernovke.

„Mnohí streetartisti, ktorí tvorili v rôznych častiach sveta a sekali svoje diela na múry, začali na popud odbornej i širokej verejnosti prenášať motívy zo stien na špeciálne grafické papiere, ktoré používal aj Andy Warhol. Vznikali tak limitované série, čo je tiež podobné s pop-artovým konceptom. Warhol síce používal sieťotlač, kým streetartisti šablónovú techniku, ale je to veľmi podobné,“ povedal kurátor.

Streetartistka zo Slovenska

Reakciou na medzilaboreckú výstavu bol aj e-mail v angličtine, ktorý dostal Martin Cubjak. Ozvala sa mu Poppy, na Slovensku žijúca výtvarníčka, nie je to však Slovenka. „Odpísal som jej, nech nám pošle nejaké svoje veci. Poslala. A keďže tiež riešila tému celebrít, hodilo sa nám to do konceptu,“ prezradil Martin Cubjak.

Pred týždňom sa s Poppy osobne stretol v Rakúsku pri Grazi. V pätnástich vraj odišla z domu, má vplyvného otca, ktorý ju podporoval, kým nedovŕšila 22 rokov, vyštudovala vysokú školu, na medzinárodných súťažiach vyhrávala ceny. „Bola dosť zahalená, pôsobila na mňa, akoby mala nejakú traumu z detstva. V jej angličtine bolo cítiť rusko-ukrajinský akcent. Teraz sa úplne stiahla z vlastného mena a tvorí pod pseudonymom Poppy,“ spomenul kurátor.

Reakciou na projekt bola aj ponuka súkromného zberateľa vystaviť v Cvernovke portfólio Roberta Indianu Love de luxe. „Je jediné v celej strednej Európe,“ zdôraznil Martin Cubjak. A fotograf Billy Name, ktorý vymaľoval Factory striebornou farbou, dokumentoval svojimi fotografiami dianie vo „fabrike“. „Stal sa Warholovým služobníkom, dvorným fotografom aj motivačným zdrojom. A Andyho rozdýchal po tom, čo naňho vystrelila atentátnička,“ dodal Michal Bycko zo Spoločnosti Andyho Warhola a kurátor medzilaboreckej výstavy.

V bratislavskej Cvernovke bude projekt Street art vs Pop-art vystavený do 31. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Warhol #pop-art #Connect #street-art #Cvernovka