Slovak Press Photo sa otvorí svetu

Slovenskí fotografi a fotožurnalisti, ktorí publikujú v médiách, sa od stredy môžu prihlásiť do 3. ročníka súťaže a následnej výstavy fotografií Slovak Press Photo. K minuloročným ôsmim kategóriám pribudla tento rok deviata, ktorá súťaž otvára aj fotografom zo zahraničia.

29.05.2014 07:00
Riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová... Foto: ,
Riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová s tohtoročným predsedom poroty Paulom Martinkom.
debata

„Zvažovali sme, ako budeme pokračovať ďalej. Rozhodli sme sa pridať kategóriu Stredoeurópska fotografia. Mala by mapovať aktuálne dianie v danej krajine formou reportáže, aktuality alebo dokumentu. Zapojiť sa môžu fotografi z Českej republiky, Poľska, Maďarska a Rakúska. Je to prvý raz, čo sa do Slovak Press Photo môžu hlásiť aj zahraniční fotografi,“ povedala riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová.

Slovenským fotografom sú určené zvyšné kategórie – Aktualita, Každodenný život, Reportáž, Portrét, Životné prostredie, Šport a Svet umenia. Ôsma kategória je určená mladým fotografom do 25 rokov a študentom fakúlt žurnalistiky. „Mladí autori pritom môžu súťažiť aj v ostatných kategóriách,“ uvádzajú organizátori súťaže.

Zapojiť sa do slovenskej časti súťaže môžu všetci fotografi, ktorí tvoria pre médiá a majú trvalý pobyt na Slovensku. Novinkou je potreba registrácie. „Fotografi sa môžu registrovať od 15. júna. Na základe registrácie získajú vďaka našim partnerom zľavu na zhotovenie fotografií. Jedna fotografia s rozmermi 30 × 40 centimetrov ich vyjde euro a takýchto fotiek si môžu dať spraviť až 15. Je to obrovská výhoda, najmä pre študentov,“ povedala Garvoldtová. Uzávierka prihlášok je 31. augusta a fotografi môžu prihlásiť práce, ktoré vznikli od 31. augusta minulého roka do 31. augusta 2014.

Predsedom medzinárodnej poroty bude pôvodom slovenský fotograf Paul Martinka. Už vyše 20 rokov žije v New Yorku. Spolupracuje s denníkom New York Post, jeho fotografie však vyšli aj v ďalších prestížnych periodikách. „Je to pre mňa veľká česť, túto možnosť by som si nenechal ujsť za nič na svete,“ zhodnotil svoju porotcovskú premiéru. Ďalšími členmi poroty, ktorá má na rozdiel od minuloročných piatich teraz až sedem členov, sú pedagogička a fotografka Jana Hojstričová, Pavel Neubauer, českí fotografi Jindřich Štreit, Jan Šibík a Roman Vondrouš a pôvodom ruský fotograf Yuri Kozyrev.

„Yuri Kozyrev pochádza z Ruska, ale žije v Amsterdame, má tam agentúru Noor, je mnohonásobným víťazom World Press Photo. Patrí k najlepším fotografom na svete. Príde nielen do poroty, ale v rámci Slovak Press Photo bude mať v novembri aj výstavu a pripravujeme s ním aj prednášku pre fotografov,“ povedala riaditeľka súťaže.

V každej z kategórií môže porota udeliť tri ceny a jedno čestné uznanie. Hlavnou cenou je Grand prix, udeľuje sa aj Cena za celoživotné dielo a Cena diváka. Zvláštnu cenu môžu získať aj fotografi, ktorých zaujíma život v Bratislave. „Pomocou Grantu Bratislava budeme opäť podporovať niekoho, kto by chcel mapovať za podpory mesta život a zmeny, ktoré sa v Bratislave odohrávajú,“ povedal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Vybraný fotograf získa štipendium dvetisíc eur. Vybraný fotograf bude potom počas roka sledovať premeny Bratislavy a nakoniec odovzdá do archívu magistrátu kolekciu 30 najlepších fotografií.

Víťazov Slovak Press Photo vyhlásia 23. októbra, o deň neskôr sa v priestoroch Starej radnice (Múzeum mesta Bratislavy) začne výstava ocenených a ďalších vybraných prác. Podrobnosti o súťaži nájdete na www.slovak-press-photo.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Press Photo #súťaž fotografií #Paul Martinka #Jana Garvoldtová #Yuri Kozyrev #Grant Bratislavy