Zomrela Warholova múza Ultra Violet

Napriek dlhoročnému boju s rakovinou pracovala vo svojom ateliéri až do smrti. Jedna z múz Andyho Warhola, výtvarníčka, herečka, spisovateľka Ultra Violet zomrela v sobotu ráno v New Yorku. Mala sedemdesiatosem rokov.

16.06.2014 16:08 , aktualizované: 17:31
debata

„Ultra Violet bola dáma zo šľachtického rodu. Keď vyštudovala lýceum, zbalila sa a opustila rodné Francúzsko. Istý čas žila v Španielsku, kde sa trošku motala po boku Salvadora Dalího ako intímna priateľka,“ spomenul Michal Bycko. Predseda Spoločnosti Andyho Warhola, ktorý pred štyrmi rokmi predstavil pod názvom Fikcia a realita výber z tvorby Ultra Violet a fotografa, filmára a dizajnéra Billyho Namea v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Ultra Violet sa narodila ako Isabelle Collin Dufresne 6. septembra 1935. Po štúdiách v Grenobli sa vybrala do sveta. V roku 1954 sa zoznámila so Salvadorom Dalím. Stala sa jeho múzou i asistentkou. „Uvedomila som si, že som surrealistka, až keď som sa stretla s Dalím. Dovtedy som to netušila,“ zaspomínala si Ultra Violet po rokoch. Začiatkom šesťdesiatych rokov ju zaujala rodiaca sa americká pop-artová scéna. A bol to Dalí, kto ju v roku 1963 zaviedol do Warholovej Factory. O rok neskôr sa z Isabelle Collin Dufresne stala Ultra Violet. Zapáčil sa jej návrh Andyho Warhola, ktorý ju presvedčil, aby si umelecké meno zvolila podľa farby vlasov, ktorej dávala prednosť. Stala sa jednou z Warholových krásnych superstar a deväť rokov patrila k hrdinkám mnohých jeho filmov.

Krátky videoprofil, ktorý Ultra Violet nakrútila pred piatimi rokmi.

Umelecky začala tvoriť už v newyorskej Fabrike, navrhovala šperky, parochne, odevy. Naplno sa však začala umelecky realizovať až po návrate do Nice. „Zbláznila sa do anjelov, Starého a Nového zákona. Interpretovala to imaginárnymi vidinami o krehkosti, niekedy do obrazov vpisovala citáty zo Starého zákona v hebrejčine. V jednom rozhovore spomenula, že anjel je taký ako sám Andy Warhol,“ pokračoval Michal Bycko.

S Ultra Violet sa spoznal krátko po roku 1989. Poslala mu list na adresu Rusínska obroda – Medzilaborce – Slovensko. Neskôr jej pomáhal pripraviť výstavu v Poľsku. V prvej polovici deväťdesiatych rokov ju pozval na Slovensko. Vraj mu veľmi pripomína Yoko Ono, ktorá sa však pohybuje vo vyššej umeleckej sfére ako Ultra Violet.

V sedemdesiatych rokoch vydala autobiografickú knihu Slávna na 15 minút: Moje roky s Andym Warholom, ktorá bola preložená do 17 jazykov. Opísala v nej „divoké šesťdesiate“, keď newyorskí umelci žili okrem tvorby aj drogami a sexuálnymi orgiami. Striedavo potom žila v New Yorku a v Nice, kde si koncom deväťdesiatych rokov otvorila štúdio a písala knihy o svojich názoroch na umenie. Pred siedmimi rokmi usporiadala v New Yorku retrospektívne prednášky. Aktívne sa zúčastňovala na charitatívnych akciách. Na jar vystavovala výber z tvorby v newyorskej Dillon Gallery.

Ultra Violet s Tomom Bakerom v scéne z Warholovho filmu I, a Man (1967).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #Andy Warhol #Ultra Violet #umelkyňa