Múzeum vyvolalo škandál - vydražilo darovanú sochu

Je prijateľné, aby verejná inštitúcia, ako je múzeum, odpredala prostredníctvom aukcie staroveký artefakt anonymnému súkromnému zberateľovi? A čo ak ide navyše o predmet, ktorý múzeum dostalo darom? Kontroverzné rozhodnutie Northamptonského múzea a galérie vyvolalo vo Veľkej Británii vlnu nevôle a pohoršenia. Pred londýnskou aukčnou sieňou Christie's, kde sa vo štvrtok 10. júla odpredaj 4-tisícročnej staroegyptskej sochy konal, sa dokonca zhromaždili protestujúci s transparentmi. Napriek tomu sa soche už teší jej nový majiteľ. Zaplatil za ňu takmer 16 miliónov libier (po prepočte zhruba 20,15 mil. eur).

12.07.2014 12:00
Sekhemka, socha Foto:
Sekhemka bol staroegyptským sudcom.
debata

„Múzeum by nemalo byť obchodom. Socha Sekhemku patrí Egyptu a ak už o ňu southamptonská okresná rada nestojí, mali ju vrátiť. Je neetické a neakceptovateľné, aby ju vydražili pre zisk,“ cituje BBC Ahsrafa Elkholyho, egyptského veľvyslanca v Anglicku. Je len jedným z mnohých hlasov, ktoré v posledných dňoch odzneli na protest proti spornej dražbe.

Takmer 80 centimetrov vysokú sochu staroegyptského sudcu a kráľovského úradníka menom Sekhemka dostalo Northamptonské múzeum ako dar v roku 1880. Dlhé roky ju vystavovalo, ale podľa slov Davida Mackintosha, predstaviteľa miestnej rady, ktorá múzeum spravuje, nikdy nebola kľúčovým artefaktom jeho zbierok. „Posledné štyri roky bola socha z výstavných priestorov stiahnutá a nikto sa za ten čas na ňu nepýtal ani ju nechcel vidieť,“ obhajuje Mackintosh rozhodnutie múzea, ktoré si dražbou chcelo zabezpečiť financie na rozšírenie svojich priestorov.

Múzeum dosiaľ väčšinu svojich prostriedkov čerpalo zo štátnych grantov. O tie sa však možno už v budúcnosti nebude môcť uchádzať – umelecká rada Arts Council England už predstaviteľov múzea varovala, že im za kontroverzný odpredaj artefaktu môžu napríklad aj odobrať akreditáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Veľká Británia #škandál #staroegyptská socha