Neviditeľná Štiavnica prinesie umenie na nečakané miesta

Umenie ako súčasť mesta ponúkne od soboty 26. júla návštevníkom historického banského mesta Banskej Štiavnice pokračovanie projektu Neviditeľná Štiavnica. Ako agentúru SITA za organizátorov informovala Diana Majdáková, "Neviditeľná Štiavnica je interaktívna hra so súčasným umením vo verejnom priestore historického mesta. Do mesta chráneného UNESCO sú umiestnené tvorivé zásahy súčasných vizuálnych umelcov. Diela sú do nápadné či nenápadné, hmatateľné alebo virtuálne, skutočné alebo pomyselné."

25.07.2014 15:00
neviditelna stiavnica Foto:
Neviditeľná Štiavnica sa koná už tretí raz. V minulosti sa jej účastníla napríklad aj Nina Šošková (na snímke so svojim dielom).
debata

Tretí ročník projektu slávnostne otvorí v sobotu o 15:00 komentovaná prehliadka. Jej účastníci sa s pomocou mapy zoznámia s dielami výtvarníkov, medzi ktorými tento rok sú Eniac, Anetta Mona Chiša a Lucia Tkáčová, Petra Klepcová, Tomáš Klepoch, Patrícia Koyšová, Kristína R. Mésároš a Martin Špirec. Záujemcovia o prehliadku diel zo súčasného aj minulých ročníkov projektu sa ich môžu vybrať objavovať s mapou, ktorú nájdu na webstránke www.neviditelnastiavnica.sk. Z mapy sa dozvedia, kde je dielo umiestnené, nie však to, čo presne hľadajú. „Diela musí každý objaviť sám a tým otestovať nielen svoju pozornosť, ale aj vnímavosť pre súčasné umenie,“ upozorňuje Majdáková. Na Neviditeľnej Štiavnici sa podieľajú slovenskí i zahraniční umelci pohybujúci sa v rôznych oblastiach súčasného umenia – od sochy, objektu a inštalácie, cez sound-art, street art a performance až po maľbu a grafický dizajn. Do aktuálneho ročníka sa zapojilo osem umelcov s deviatimi novými dielami. Tie pridajú k doterajším 11 tzv. neviditeľným dielam.

Doteraz v Neviditeľnej Štiavnici tvorili Peter Barényi, Eva Činčalová, Dávid Demjanovič, Eniac, Ján Gašparovič, Katarína Hrušková, Anetta Mona Chiša a Lucia Tkáčová, Petra Klepcová, Tomáš Klepoch, Patrícia Koyšová, Jaroslav Kyša, Kristína R. Mésároš, Monika Pavlechová, Rubendrawer, Matěj Smetana, Nina Šošková, Martin Špirec a +1. Projekt podporili Ministerstvo kultúry SR, Stredoeurópska nadácia a Nadácia Intenda. Mapy k nemu záujemcovia nájdu v Banskej Štiavnici v Turistickom infocentre na Trojičnom námestí, Schemnitz gallery, Slovenskom banskom múzeu (Starý zámok) a tiež vo viacerých kaviarňach, ubytovacích zariadeniach a na rôznych turistických miestach.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #neviditeľná štiavnica #pouličné umenie