Slovenské umenie vzalo Kaliforniu útokom

Mladé slovenské umenie si vyrazilo do slnečnej Kalifornie. Počas dvoch týždňov v americkom prímorskom letovisku Santa Cruz predstavili svoju tvorbu siedmi slovenskí umelci venujúci sa maľbe, grafike, odevnému dizajnu, ale aj hudbe či tancu. Ambiciózny projekt Pravidelná linka Santa Cruz má na svedomí Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 z Topoľčian.

26.07.2014 12:00
Módny Happening Lenky Sršňovej v uliciach San... Foto:
Módny Happening Lenky Sršňovej v uliciach San Francisca.
debata

„Na projekte sme pracovali takmer deväť mesiacov. Od začiatku sme vedeli, že chceme americkému publiku predstaviť súčasné slovenské umenie v jeho rôznych podobách a formách. Pripravili sme teda komplexný a reprezentatívny výber z toho najlepšieho, čo sa na súčasnej slovenskej scéne dá nájsť," vraví spoluautorka tohto unikátneho projektu Zuzana Godalová. Slovenskú umeleckú scénu do Spojených štátov vyrazili reprezentovať výtvarníci Erik Šille, Veronika Šramátyová a Lucia Tallová, grafický dizajnér Matej Lacko, odevná dizajnérka Lenka Sršňová, tanečníčka a vizuálna umelkyňa Zuzana Žabková či skladateľ a hudobník Fero Király. Svoju tvorbu predstavili prostredníctvom pestrej kombinácie výstav, happeningov, workshopov a predstavení v uliciach Santa Cruz, ale aj neďalekého San Francisca, ktoré bolo v 60. rokoch minulého storočia mekkou severoamerického bohémstva a umelcov zo všetkých kútov sveta priťahuje dodnes.

Slovenskí umelci v Kalifornii pobudli od 3. do 20. júla. Zlatým klincom za ich programom bola slávnostná vernisáž výstavy I came, I saw… (Prišiel som, videl som…), ktorá v Apricity Gallery v Tannery Arts Center v Santa Cruz potrvá až do 3. augusta. Americké médiá o podujatí informovali ako o „slovenskej umeleckej invázii“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Santa Cruz #slovenské umenie v USA