Slovenské národné múzeum vedie Viktor Jasaň

Slovenské národné múzeum (SNM) má nového šéfa. Nový generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň sa v piatok ujal funkcie. “Stalo sa tak po tom, ako minister kultúry Marek Maďarič Viktora Jasaňa vymenoval za nového generálneho riaditeľa SNM na základe výsledkov výberového konania,“ informoval o tom referát styku s médiami Ministerstva kultúry SR. Jasaň v minulosti pracoval v Spišskom múzeu v Levoči a v ďalších kultúrnych inštitúciách.

01.08.2014 13:25
debata

Výberové konanie na obsadenie pozície generálneho riaditeľa najväčšej príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR vyhlásili 9. júna. Záverečné kolo konkurzu sa uskutočnilo 16. júla. Konkurz bol neverejný a MK SR nezverejnilo ani mená kandidátov. Postúpili doň dvaja záujemcovia o post šéfa SNM, medzi ktorými boli podľa informácií agentúry SITA dvaja súčasní predstavitelia SNM – Viktor Jasaň – v tom čase povereným vedením SNM a Július Barczi, námestník generálneho riaditeľa SNM pre úsek hradov, zámkov a kaštieľov.

Ministerstvo kultúry vyhlásilo konkurz po tom, ako Rastislav Púdelka požiadal 27. januára ministra kultúry Mareka Maďariča „o uvoľnenie z výkonu funkcie štatutárneho orgánu Slovenského národného múzea v Bratislave zo zdravotných dôvodov k 31. januáru 2014“. Minister kultúry jeho rozhodnutie akceptoval a poďakoval mu za vykonanú prácu počas štyroch rokov, keď stál na čele SNM.

Pod správu SNM patria stovky objektov vrátane národných kultúrnych pamiatok. SNM plní svoje úlohy prostredníctvom riaditeľstva a 18 špecializovaných múzeí. Múzeá má medzi iným na Bratislavskom hrade, hrade Červený Kameň, hrade Modrý Kameň, na zámku Bojnice a v kaštieli Betliar. Do SNM patrí aj náš najväčší skanzen – Múzeum slovenskej dediny v Martine a tiež skanzen Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Súčasťou SNM – Spišského múzea v Levoči je aj jeden z najväčších hradných komplexov v Európe Spišský hrad, ktorý je zapísaný v rámci pamiatkového súboru Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Pod SNM patrí i sieť múzeí venovaných kultúre národnostných menšín žijúcich na Slovensku – Chorvátov, karpatských Nemcov, Maďarov, Rusínov, Ukrajincov a Židov. Súčasťou SNM je aj špecializovaný verejný archív a vedecká knižnica. Národné múzeum ako rozsiahla celoštátna inštitúcia spravuje takmer štvormiliónový zbierkový fond.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #Slovenské národné múzeum #Viktor Jasaň