Komu dnes patria poklady Krymu?

Ten, kto v ostatných mesiacoch zablúdil do amsterdamského archeologického múzea Allarda Piersona, bol iste príjemne prekvapený pôsobivou aj aktuálnou výstavou, ktorá dokladuje pestrú minulosť Krymského polostrova. Osud expozície, ktorej dominovala jagavá helma zo 4. storočia pred naším letopočtom, však napokon poznačí kríza, ktorá na území jej pôvodu vládne v súčasnosti. Holandské múzeum si vzácne predmety zapožičalo ešte vo februári, keď bol Krym súčasťou Ukrajiny. Dnes organizátori výstavy nevedia, komu ich majú vrátiť.

22.08.2014 14:00
Krymský poklad Foto:
Skýtska obradná helma z Krymu, zlato, 4. storočie pred n. l.
debata

Výstava Krym – Zlato a tajomstvá Čierneho mora je naozaj veľkolepá. Už na prvý pohľad nesmierne vzácne šperky a artefakty z dielne skýtskych, gótskych či hunských remeselníkov vynikali aj popri stálej expozícii známeho múzea, ktoré sa môže pochváliť aj staroegyptskými múmiami či antickým umením. Návštevníkov však k vitrínam s krymskými pokladmi láka aj niečo iné. V podtexte totiž rozprávajú fascinujúci príbeh územia, ktoré bolo od nepamäti dôležitou križovatkou civilizácií, dejiskom bojov, okupácií aj splynutia rôznorodých národov a kultúr. Územia, ktoré sa nedávno stalo dôvodom najvyhrotenejšej krízy medzi Západom a Ruskom za posledné desaťročia.

Hoci sa výstava po niekoľkých predĺženiach čoskoro skončí, krymské poklady územie Holandska tak skoro neopustia. Zástupcovia múzea, ktorí ich zápožičku dohodli s piatimi ukrajinskými inštitúciami ešte pred prepuknutím konfliktu, sa totiž dosiaľ nerozhodli: majú ich vrátiť ukrajinskej vláde, alebo novým úradom na Kryme, ktorý sa v marci pričlenil k Rusku? Obe strany si na artefakty robia nárok, tie však až do odvolania ostanú v Amsterdame. Kurátori požiadali o radu holandskú vládu aj odborníkov na medzinárodné právo – obávajú sa totiž žaloby z jednej či druhej strany. Za ich váhaním však možno cítiť aj morálnu dilemu – ako štát Európskej únie, ktorá odčlenenie Krymu od Ukrajiny neuznáva, by totiž Holandsko nemalo proruskej samospráve umožniť nadobudnúť bohatstvo pochádzajúce z ukrajinských zbierok.

Podľa najnovšej tlačovej správy chcú zástupcovia múzea Allarda Piersona rozhodnutie ponechať na arbitráži alebo dohode nárokujúcich si strán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #archeológia #Krym #Krymská vojna #exponáty #dilema