Vo Fabiánovom rozšírenom bitevnom poli sa nestrieľa

Lebky... Usmiate, vyškerené, tajomné, zachmúrené aj svietiace ako strašidelné halloweenske tekvice. Hľadia zo sto dvadsiatich ôsmich obrázkov, ktoré vyskladal do podoby veľkoformátovovej mozaiky Matej Fabián.

30.08.2014 16:00
debata

A vítajú návštevníka jeho výstavy, ktorú nadpísal slovami Rozšírenie bitevného poľa. Obrazmi, kresbami a objektmi, ktoré sú záverečnou prezentáciou jeho dizertačného výskumu, obsadil výstavné priestory aukčnej spoločnosti Soga v Bratislave. A naplnil ju atmosférou temna a mystiky.

Tridsaťpäťročný výtvarník neútočí na diváka scénami z televízneho spravodajstva. Neprináša ani nič sexy. Len „momentky zo súčasnosti optikou dejín umenia“ – ako charakterizuje tvorbu Mateja Fabiána kurátor jeho výstavy Július Barczi. Výtvarníkové obrazy charakterizuje expresívny spôsob rozprávania. Navyše vrstvením farieb vyvolávajú dojem plastickosti. Témy, ktoré ho tvorivo vzrušujú, sú temnejšie a mystickejšie. Nachádza ich aj v rôznych alternatívnych subkultúrach. Provokuje drsnosťou, ale len na prvý pohľad.

Predátor. Tak nazval svoj diplomový cyklus, ktorým pred tromi rokmi Matej Fabián absolvoval štúdiá na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. V štúdiu na svojej alma mater pokračoval ako doktorand. Tri roky za sebou – 2011, 2012, 2013 – ho porota zaradila medzi finalistov súťaže Maľba roka. Na konte má už niekoľko samostatných aj kolektívnych výstav doma i v zahraničí.

„Možno by mohol byť v niečom hĺbavejší, alebo aspoň by mohol svoje plátna ,intelektuali­zovať‘. Alebo práve, že nemusí? Je pôvodný, nestráca chuť maľovať. A ako? Tak ako chce,“ dodal kurátor. Konfrontovať jeho názor s vlastnými zážitkami možno na výstave Mateja Fabiána Rozšírenie bitevného poľa vo výstavných priestoroch Sogy do 2. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výtvarné umenie #Matej Fabián #Soga