Farebný svet v pastelovom tóne

V Galérii TYPO&ARS vo Vajnoroch vystavuje - pod názvom Farebný svet - výtvarník Stanislav Harangozó. Kolekciu jeho pestrých obrazov tu možno vidieť od 9. septembra do 23. novembra.

15.09.2014 14:00
Silueta Foto:
Silueta – Stanislav Harangozó: Silueta, 2009, 50x50 cm, pastel
debata

Farebnosť a naplnenosť týchto pastelov je v súlade s jesennou plodnosťou a úrodnosťou. Aj jeho diela sú obťažkané pocitmi a myšlienkami, sú ako bujná zrelá príroda.

Stanislav Harangozó sa narodil v roku 1946 v Komjati­ciach, v rokoch 1967 – 1973 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u vynikajúcich profesorov Dezidera Millyho, Vincenta Hložníka a Oresta Dubaya, neskôr sám pedagogicky pôsobil na VŠVU a na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave. Všetci jeho učitelia mu niečo dali – Milly cit pre farbu, Hložník zmysel pre dramatično a Dubay schopnosť modernej skratky. V jeho obrazoch sú ako keby všetky tri tieto osobnosti slovenskej výtvarnej kultúry nejako obsiahnuté. A ešte je tam aj veľa svojského, originálneho, vitálneho. Organizátori výstavy charakterizujú jeho tvorbu takto: „Stanislav Harangozó vystavuje výber z maliarskej tvorby a ako nosnú výtvarnú techniku volí suchý pastel. Predstavuje svoj farebný svet, kde farba je vnímaná nielen ako farba života okolo nás, ale aj ako symbol hudby.“

Autor vystavuje nielen doma, ale aj v zahraničí – samostatné výstavy mal v Ríme, vo Florencii, v Padove, vo Forli, v Lisabone, Mazamete, Bonne, Londýne, Moskve, vo Varšave, v Prahe, Budapešti, Belehrade, Novom Sade, Splite, Opatiji, Záhrebe, Clemont-Ferrande, Ostrihome, Bad Homburgu, Soule a Pekingu. Svojou tvorbou reprezentoval Slovensko na Expo 2010 v Šanghaji, ako aj na medzinárodnej súťaži k XXX. olympijským hrám v Londýne, ktorú vyhral. Je tvorcom bohatého diela, ktorému patrí popredné miesto v súčasnej slovenskej maľbe. Výstava na Roľníckej ulici 349 vo Vajnoroch je otvorená denne okrem pondelka od 14.00 do 18.00 hodiny (okrem sviatkov), vstup je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #Galéria TYPO&ARS #Stanislav Harangozó