Začína sa obnova kaštieľa v Budmericiach

Ministerstvo kultúry začne ešte tento mesiac s obnovou kaštieľa v Budmericiach. Národná kultúrna pamiatka, ktorú do leta 2011 využíval najmä na tvorivé pobyty Literárny fond, by mala byť vynovená do konca budúceho roka, uviedol hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

27.09.2014 15:00
Budmerice Foto: ,
Budmerický kaštieľ na archívnej snímke z roku 2011.
debata

"Nepôjde o klasickú rekonštrukciu, ale o opravu a údržbu objektu,“ upozornil Bednár s tým, že obnovu kaštieľa uskutoční spoločnosť Cofely, ktorá vyhrala verejné obstarávanie ešte v predchádzajúcich rokoch. Obnovený kaštieľ sa stane účelovým zariadením ministerstva kultúry, v ktorom sa budú konať rôzne kultúrne akcie.

Počas revitalizácie kaštieľa v Budmericiach (okres Pezinok) odstránia vlhkosť zo základov budovy, opravia elektrické, plynové a vodovodné rozvody, okná, fasádu či kotolňu. "Práce by mali byť ukončené do konca budúceho roka a rozpočet nepresiahne 2,5 milióna eur s DPH. Tieto peniaze pôjdu z rozpočtu bežných výdavkov ministerstva kultúry,“ doplnil hovorca rezortu kultúry. V roku 2013 sa na rekonštrukciu kaštieľa spomínali náklady cca 1,5 milióna eur a trvanie obnovy približne jeden a pol roka. Ministerstvo chce aktuálne na obnovu použiť aj časť z nevyčerpaných kapitálových výdavkov z rokov 2012 a 2013. "Po ukončení prác bude kaštieľ slúžiť ako účelové zariadenie ministerstva kultúry. Využívaný bude na organizovanie kultúrnych podujatí, festivalov, výstav, workshopov, aukcií či plenérov pre všetky sféry umenia,“ priblížil Bednár. Počas obnovy uschová historický nábytok a umelecké diela z kaštieľa Slovenské národné múzeum vo svojich depozitároch na blízkom hrade Červený Kameň. Obnovu Budmerického kaštieľa chcelo ministerstvo pôvodne začať ešte vlani. Čakalo na projektovú dokumentáciu, jej vypracovaniu však predchádzali rokovania s Pamiatkovým úradom SR, bez ktorých sa súťaž na projektovú dokumentáciu vypísať nedá. Kaštieľ v Budmericiach postavil koncom 19. storočia v romantickom slohu rod Pálffyovcov. Národnú kultúrnu pamiatku v rozľahlom anglickom parku využíval najmä na tvorivé pobyty viac ako 50 rokov Literárny fond. Fond sa z kaštieľa musel pre skončenie nájomnej zmluvy vysťahovať začiatkom leta 2011. <pe> <AF>Budmerický kaštieľ na archívnej snímke z roku 2011. FOTO PRAVDA: IVAN MAJERSKÝ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #Ministerstvo kultúry #Budmerice