Do galérií bez vstupenky

Dôslednejší pohľad na vizuálne umenie. To je cieľ piateho ročníka festivalu BLAF - Bratislava Art Festival. Podujatie prinesie od štvrtka do nedele 35 výstav a 40 sprievodných podujatí do 27 galérií v hlavnom meste. Chýbať nebudú diskusie, vzdelávacie programy ani koncerty.

01.10.2014 14:48
debata (1)

Umenie pre masy

V sobotu sa v galérii Nedbalka uskutoční... Foto: Galéria Nedbalka
34 blaf hloznik V sobotu sa v galérii Nedbalka uskutoční prednáška Ľudovíta Petránskeho k tvorbe Vincenta Hložníka.

Bratislava opäť na niekoľko dní bez poplatku sprístupní svoje galérie s niekoľkými bonusmi. Okrem množstva výstav, z ktorých niektoré ponúkajú aj autorský alebo kurátorský výklad, dáva BLAF priestor aj vzdelávaniu v rámci vizuálneho umenia, či už pre deti a mládež, alebo pre profesionálov.

Je umenie pre masy? Odpoveď na túto otázku sa môžete dozvedieť už v piatok o 18. h. v Berlinke. Uskutoční sa tam medzinárodné sympózium s názvom Umenie pre masy. „Sympózium predstaví úspešné príklady združení a iniciatív pôsobiacich vo verejnom priestore, ktoré väčšinou nepracujú s publikom vyhľadávajúcim umenie, no napriek tomu dokážu osloviť širokú verejnosť a priblížiť súčasné umenie osobitým a kreatívnym spôsobom,“ vysvetľuje hlavná koordinátorka festivalu Uršula Žúži. So svojimi príspevkami v Berlinke vystúpia odborníci z Poľska, Maďarska aj Česka. Medzinárodný charakter bude mať aj novinka v programe – spolupráca s viedenským Festivalom Art UnAnchored, ktorý sa bude odohrávať na lodi plaviacej sa z Tullnu cez Viedeň do Bratislavy a naspäť. Prezentovať sa na nej bude sedemdesiatpäť umelcov z Rakúska a zo Slovenska.

Priestor na diskusiu dostanú návštevníci vďaka projektu Otvorená situácia, ktorá sa bude venovať Cene Oskára Čepana. Minisympózium otvorí témy v súvislosti s prestížnym slovenským ocenením a jeho praktickým významom pre miestnu umeleckú scénu. Sériu prezentácií odštartujú Bohdana Hromádková, Ján Kralovič, Noro Lacko, Fedor Blaščák, Tomáš Džadoň a ďalší.

Kunsthalle so sprievodným programom

K zastúpeniu galérií na festivale sa tento rok pridala galéria Nedbalka alebo novovzniknutá Gagarinka. Galérie tranzit.sk a Zahorian&Co. predvedú svoj program na nových adresách. „Začína sa objavovať aj pozoruhodný fenomén nových "bytových“ iniciatív, ktorý rezonoval na našom území napríklad už v 60. rokoch. K nim patrí už verejnosti známa Flatgallery, ale aj nové platformy ako Byt č. 6 a galéria Žumpa na Zochovej ulici,“ pripomína Žúži.

V programe nebudú chýbať štandardní účastníci podujatia ako Slovenská národná galéria, Slovenská výtvarná únia, Galéria mesta Bratislavy, Medium, Krokus, Hit, Nova, Satelit alebo Čin Čin. Ako novo sprístupnená inštitúcia sa predstaví aj kunsthalle a to výstavou Paradox 90., ktorá bude počas festivalu doplnená sprievodným programom.

Chýbať nebude hudobný program, ktorý organizátori zostavili aj vďaka novej spolupráci s projektom Rádia FM s názvom Demovnica. Návštevníci festivalu sa tak môžu tešiť na dávku mladej hudobnej alternatívy s kapelami Tante Elze alebo Fúzy Múzy. Ako súčasť vzdelávacieho bloku predstaví BLAF projekt Vstúpte si do umenia! V programe festivalu nájdete aj knižný bazár alebo kvíz o súčasnom umení pre širokú verejnosť.

„Cieľom festivalu je vytvoriť z podujatia elitný projekt, prezentujúci počas prvého predĺženého októbrového víkendu najlepšie výstupy na poli súčasného umenia, realizované v tom čase v Bratislave,“ dodáva Žúži.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výtvarné umenie #BLAF