Ruky, ktoré vyžarujú jas

Slovenský výtvarník Robert Hromec vystavuje obrazy v jednom z najprestížnejších talianskych múzeí - v slávnom Lucca Centre súčasného umenia, kde sprístupnili jeho výstavu Ruky svetla (potrvá do 2. novembra).

31.10.2014 16:00
Robert Hromec, obraz z výstavy Foto:
Jeden z obrazov na výstave Roberta Hromca.
debata

Lucca Centrum súčasného umenia (Lu.C.C.A) sa nachádza v starobylej budove Palazzo Boccelli v historickom toskánskom meste Lucca. Zaujímavé je, že v tomto meste sa narodil aj operný skladateľ Giacomo Puccini. V spomínanom centre súčasného umenia vystavovali už mnohí slávni umelci, napríklad Damien Hirst, Christo, Cattelan, Vedova, David LaChapelle, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Man Ray, Jean Dubuffet a iní.

S iniciatívou usporiadať samostatnú výstavu aj štyridsaťštyri­ročnému slovenskému výtvarníkovi Robertovi Hromcovi prišiel sám riaditeľ múzea Maurizia Vanniho. Ten si všimol dielo výtvarníka vďaka recenziám knihy o jeho tvorbe Robert Hromec: New Mixed-Media Paintings on Aluminum Plate, ktorá vyšla vo vydavateľstve ArtPress v New Yorku. Publikácia bola zaradená do prestížnej americkej Kongresovej knižnice vo Washingtone a upozornila na seba. Talianskych milovníkov umenia zaujali obrazy s motívmi rúk, ktoré sú maľované kombinovanou technikou na hliníkovom plechu. Výstava s názvom Ruky svetla stvárňuje ruky v rôznych podobách a s rozsiahlou symbolikou. Sú to ruky ako nástroj sily, autority i lásky, ruky, ktoré vítajú, berú i dávajú, ruky, ktoré učia, vedia udrieť, ale zároveň aj pohladiť.

Sám autor o výstave hovorí: „Je to zvláštny pocit. Celé mesiace tvorím sám zavretý v ateliéri, hľadám správnu cestu, pochybujem, premýšľam. A zrazu, keď vidím svoje diela vystavené vo veľkolepom priestore, prekvapia ma. Génius loci im dodal úplne nový rozmer. Je to veľká pocta ocitnúť sa na mieste, kde sa prezentujú umelci najväčšieho svetového formátu. Vnímam to ako ocenenie dlhoročnej práce, povzbudenie a tiež veľký záväzok do budúcna.“ Robert Hromec sa narodil v roku 1970 v Žiline, pôsobil v Anglicku aj v USA. Zaoberá sa modernými priekopníckymi technikami, ktorými tlmočí jemné obsahy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Robert Hromec #Ruky svetla