Svetelné obrazy Luku Braseho

Vo svete známa tvorba mladého slovenského výtvarníka Luku Braseho sa do 12. januára prezentuje v bratislavskej Galérii SPP.

14.11.2014 14:00
Svetelné obrazy Luku Braseho Foto:
Svetelné obrazy Luku Braseho v Galérii SPP.
debata

Výtvarník ponúka návštevníkom galérie sídliacej na Mlynských nivách projekt „Dve energie – Luka Brase meets Draw in Lights“, ktorý už s úspechom predstavil v Berlíne. Ako ďalej agentúru SITA informovala galéria, Brase predstavuje 150 diel.

Spája v nich výtvarné umenie s hudbou a svetlom, čím obrazy posúva z 2D do 3D perspektívy. Laserovú hru svetla zabezpečil na výstave svetelný dizajnér Martin Gabčo, hudbu skomponoval Bohuš Aliensky a kameramanom je Peter Krchnavý. Podľa kurátorky výstavy Zuzany Chlebovej sa Luka Brase vo svojich obrazoch „pokúša zachytiť vzťah medzi individuálnym človekom a anonymným ľudstvom“.

Originálna tvorba Luku Braseho (1983) doteraz zaujala nielen na domácej pôde, ale aj v zahraničí. Luka Brase pochádza z Dolného Kubína, no pracuje a vystavuje po celej Európe. Venuje sa kresbe, koláži, grafike a fotografii. Má za sebou 11 samostatných a 13 kolektívnych výstav v galériách vo Veľkej Británii, Holandsku, Belgicku či v Rakúsku. Napríklad v Londýne našiel inšpiráciu k svojej svetelnej show. „V Londýne so svetlom a neónmi pracuje niekoľko výtvarníkov. Chcel som vytvoriť niečo ako stály obraz vytvorený svetlom. Myslím si, že svetlo je cesta, že je to budúcnosť,“ cituje Braseho tlačová správa k výstave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #obrazy #výstava #Luka Brase #Galéria SPP