Žilinskú kunsthalle zdobia intelektuálne grafity

Rumunský vizuálny umelec a reportér Dan Perjovschi pripravil pre žilinskú kunsthalle veľkoformátovú inštaláciu špeciálne navrhnutú pre priestory Novej synagógy s názvom Selected News (Vybrané správy).

25.11.2014 14:00
Diela Dana Perjovschého vystavujú v Žiline do... Foto:
Diela Dana Perjovschého vystavujú v Žiline do 5. decembra
debata

Kontroverzné diela Dana Perjovschého sa objavili na stenách svetových galérií v New Yorku, Štokholme či Kolíne nad Rýnom. "Niekedy ma viac poteší, keď dostanem pozvanie do takýchto priestorov. Vtedy mám pocit, že moja prítomnosť má význam. V slávnych galériách ste jedným z mnohých. Niežeby si vás nevážili, ale tu vo vás rezonuje pocit, že prispievanie k niečomu vyššiemu,“ vysvetľuje umelec, ktorý Žilinu navštívil už pred desiatimi rokmi.

Po revolúcii v roku 1989 sa Perjovschi stal popredným predstaviteľom novej vlny avantgardného hnutia v Rumunsku. Presadil sa klasickou technikou kresby, pre ktorú našiel svoj typický minimalistický výraz – na obrázok mu stačí pár jednoduchých čiar. Sám umelec svoju tvorbu nazýva „umelecké grafity“. Jeho kresby, zvyčajne v kombinácii s textom, sú výstižným komentárom a karikatúrou aktuálnych politických či spoločenských javov. Jednou z mnohých je aj pálčivá situácia na Ukrajine. „Moje umenie vychádza z bežných situácií, z aktuality. To, čo sa deje v 21. storočí, je rekonštrukcia všetkých konfliktov. Studená vojna je späť, je zohriata v mikrovlnnej rúre,“ hovorí umelec. Všetky kresby vytvára sám, nepotrebuje asistenta, kurátora ani riaditeľa.

Netradičnú výstavu si diváci môžu pozrieť do 5. decembra, jej súčasťou je sprievodný program diskusií, koncertov a intervencií ďalších umelcov. V októbri sa do Perjovschého výstavy „nasťahovala“ ďalšia výstava štyroch finalistov Ceny Oskára Čepana. V piatok k nim pribudli diela mladých českých výtvarníkov z Nového zlínskeho salónu.

Prípravy nového kultúrneho centra v žilinskej synagóge sa začali ešte v roku 2012, keď organizátori za pomoci dobrovoľníkov pol roka zbavovali neologickú stavbu nánosov prestavieb. Po druhej svetovej vojne totiž synagógu prestavali na divadelnú a koncertnú sálu, neskôr slúžila ako vysokoškolská aula a napokon v nej fungovalo kino. Trojmesačnú výstavu rumunského umelca organizátori stále nazývajú len „pootvorením“ tohto priestoru. Podarilo sa to aj vďaka peniazom z verejnej zbierky, do ktorej môžu dobrovoľníci aj naďalej prispievať. Na skutočné otvorenie kunsthalle si návštevníci budú musieť počkať, kým nebude synagóga kompletne zrekonštruovaná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #výstava #graffiti #Kunsthalle