Mayovia odkrývajú svoje tajomstvá aj Slovákom

Stredoamerická Guatemala je od slovenských hraníc vzdialená viac než 10-tisíc kilometrov. Napriek tomu v jej nepriestupnej džungli už šesť rokov preosieva zem tím slovenských archeológov.

30.11.2014 12:00
Záhadní Mayovia Foto: ,
Návštevníka na výstave privíta pôsobivá socha mayského bojovníka z 12. až 15. storočia.
debata

Expedícia Slovenského archeologického a historického inštitútu teraz po prvý raz prináša výsledky svojej práce aj pred zraky slovenskej verejnosti. V priestoroch Archeologického múzea v Bratislave na výstave Záhadní Mayovia.

Tajomná civilizácia Mayov je zrejme lákadlom pre každého archeológa. Exotická Guatemala, v ktorej sa veľká časť ríše rozprestierala, však prácu archeológom neuľahčuje – na odľahlejších miestach nie je elektrina ani vodovod a desať mesiacov v roku tam prší tak, až sa zem mení na hlboké bahno. Aj preto sa každoročná slovenská expedícia v krajine obmedzuje na relatívne suché obdobie od konca februára do mája. Začiatkom roka 2015 tam vyrazia už po siedmy raz a napriek bojovým podmienkam sa vracajú radi. Sú tam tiež vítanými hosťami – v krajine s vysokou nezamestnanosťou totiž dávajú prácu množstvu miestnych špecialistov aj robotníkov. Guatemala sama navyše na dôsledný výskum nemá dostatok financií ani technického vybavenia.

Stéla z 9. storočia patrí k najkrajším... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Záhadní Mayovia Stéla z 9. storočia patrí k najkrajším slovenským objavom v Guatemale.

Prechodným domovom 12– až 15-členného tímu Slovákov sa stáva dedinka neďaleko ruín mesta Uaxactun. „Naša obec je vôbec poslednou obývanou guatemalskou osadou, ďalej je až po mexické hranice už len džungľa,“ vraví vedúci tímu Milan Kováč. Cesta až „na koniec sveta“ sa však vraj oplatí – Uaxactun, ktorý bol objavený začiatkom 20. storočia, patrí k najslávnejším mayským náleziskám. Aj preto si od lokality v čase, keď do nej prišli Slováci, už nik veľa nesľuboval. Šťastie sa však na archeológov predsa usmialo. „Objavili sme najstaršiu časť mesta a pripísali si viacero prvenstiev – našli sme najväčšiu pyramídu celej oblasti, najväčšie objavené štukové masky, najstarší nápis v kameni či stélu…“ menuje Kováč úspechy tímu, ktorý si predsavzal vyslobodiť zo zovretia džungle celý Uaxactun. „Bolo by to prvé kompletne odkryté mayské mesto,“ vraví odborník. Tento cieľ by sa vraj mohol naplniť už do troch rokov.

Mayskú kultúru dokladuje aj jemná keramika. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Záhadní mayovia Mayskú kultúru dokladuje aj jemná keramika.

Výstava Záhadní Mayovia chce návštevníkovi predstaviť mayskú kultúru zo všetkých strán – nechýbajú na nej artefakty z klasického obdobia prvých storočí nášho letopočtu ani z predkolumbovskej éry, keď civilizácia vrcholila. Celkový obraz však dopĺňajú aj ukážky „moderného“ života Lacandóncov, ktorí sú považovaní za dnešných potomkov Mayov. „Naše priame nálezy z krajiny vyvážať nesmieme, a tak prácu slovenských archeológov na výstave približujú aj modely najkrajších z našich nálezov alebo fotografie,“ vraví Milan Kováč. Výstava bude pre verejnosť na Žižkovej ulici v Bratislave prístupná až do 15. júna 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Mayovia #Guatemala #Archeologické múzeum