Recesista Karol Baron miloval čierny humor

Obľúbenými postavičkami Karola Barona boli mutanti, somnambuli, homunkulovia či nosatci.

03.03.2009 16:30
Karol Baron Foto: ,
Doteraz nevystavené pastely Karola Barona predstavuje bratislavská Galéria Forzet
debata

Obľúbenými postavičkami Karola Barona boli mutanti, somnambuli, homunkulovia či nosatci. Maliar, ktorý miloval bizarnosť, absurditu, čierny humor, mystiku a poéziu surrealizmu, nimi zaplnil aj svoje pastely. Tvoril ich od konca 60. do polovice 80.¤rokov 20.¤storočia. V čase vzniku do galérií nesmeli, autor patril k nežiaducim. Vystavil ich pred piatimi rokmi v Paríži a po vernisáži tam tragicky zomrel.

Baronove pastely po prvý raz na Slovensku predstavuje bratislavská Galéria Forzet.

„Nikto zo slovenských výtvarníkov – okrem Ladislava Gudernu, ktorý emigroval – sa tak vytrvalo nevenoval surrealizmu ako Karol Baron,“ povedala kurátorka Xénia Lettrichová. „Bol jedinečný. Našiel si svoj jazyk, mal osobitý rukopis, spôsob vyjadrovania, humor a sarkazmus. K tomu bol precízny maliar, remeselne veľmi zručný a dôsledný vo všetkom. Pritom odviazaný, nad vecou a recesista,“ pokračovala.

V poetickom svete Karola Barona ožívajú príbehy zázračných bytostí, pulzujú zázraky a ožívajú mystériá. Obrazy hýria farbami, šteklia nápadmi, podpichujú vtipom. Hravosťou vťahujú diváka do magických hĺbok obrazového rozprávania. Je sa na čo pozerať, je o čom premýšľať, je sa nad čím usmiať.

„Mal odvahu stáť celý život mimo hlavných prúdov. Vystavoval v zahraničí, kde sa mu dostalo väčšieho uznania ako doma. Až po revolúcii prišla satisfakcia, publikácie a veľké výstavy na Slovensku,“ povedala Lettrichová.

Kolekciu pastelov Karola Barona dopĺňa zopár objektov. Výstava v Galérii Forzet potrvá do 24. marca. Patrí k najlepšiemu, čo možno momentálne v Bratislave vidieť.

debata chyba