Marko Vrzgula a Jozef Baus sú Spojenci

Farbami a tvarmi rozprávajú Marko Vrzgula a Jozef Baus príbehy. Výstave v Nitrianskej galérii dali názov Spojenci.

14.03.2009 23:46
Spojenci Foto:
Výstava Spojenci potrvá v Nitrianskej galérii do 29. marca
debata

Kamaráti sú od čias štúdií na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení, ktorú absolvovali v roku 1991. Súbormi obrazov pripomínajú cesty umeleckého objavovania, ktorými prešli v priebehu posledných desiatich rokov – s dôrazom na súčasnosť.

„Prvotné je maľovanie, niekedy mi stačí držať ceruzku,“ usmial sa Jozef Baus. Jeho kultovým znakom je drevená cievka z nití. „Je v tom krajčírska minulosť, čo bola v rodine. V babkinom starom dome som vyzbieral všetky cievky, čo v ňom zostali. Ponášajú sa na detskú hračku, ktorú mi z nich vyrobil otec. Najpodstatnejším dôvodom je, že sa mi páči tvar. Je aj rotačným telesom v priestore, sú tam elipsy, špirály, akoby zhustené všetky geometrické telesá. Teraz som k nej pričlenil kocku, je spravodlivá, lebo má tri rovnaké rozmery. Vkladám ju do štvrtého rozmeru, snažím sa vyvolať chvenie medzi objektom a priestorom,“ povedal Baus.

Prieniky, Pohyby, Mosty… Cykly obrazov Marka Vrzgulu prezrádzajú, že namiesto štetca používa špachtľu, ba maľuje aj prstami.

„Desať prstov, to je desať štetcov. Je to najbezprostred­nejšia možnosť ovládať pohyb a chvenie farebnej pasty. Vytváram priestor pre organizovanú náhodu, neopakovateľné vyvolávam ako duchár,“ vysvetlil Marko Vrzgula. A v popise tvorby pokračoval. „Prúdy farby nechávam zámerne, sú protipólom k plošnosti. Súčasné tlače dokážu akýkoľvek obraz vytlačiť za pár sekúnd, ale toto stroj určite nevie. Konkrétnu krajinu na mojich obrazoch človek nenájde, ale veľa jej prvkov áno,“ dodal.

Výstava Spojenci potrvá v Nitrianskej galérii do 29. marca. Marko Vrzgula a Jozef Baus pozývajú do sveta vzrušujúcich príbehov, ktoré vystupujú zo sveta geometrie a abstrakcie.

debata chyba