Kamila Štanclová maľuje sny a príbehy

Tmavovláska v bielom trikote preskakuje cez stoličku, pod ktorou sa krčia dvaja bradatí chlapíci. Jej vystúpenie sleduje publikum, väčšina z divákov má na tvárach masky. Veľké plátno, pulzujúce žiarivými farbami, nazvala Kamila Štanclová Kabaret s Lisou. Vystavuje ho spolu s ďalšími maľbami, grafikami, kresbami a ilustráciami v Galérii mesta Bratislavy.

14.09.2009 07:00
Kamila Štanclová predstavuje výber zo svojej... Foto:
Kamila Štanclová predstavuje výber zo svojej tvorby v Galérii mesta Bratislavy.
debata

Výstavu nadpísala názvom Dni a sny. Odkazuje ním na pozoruhodný cyklus grafík, inšpirovaný románovými ságami severskej spisovateľsky Sigrid Undsetovej. Nedávno našla inšpiráciu v magickej atmosfére kabaretov a varieté. Na veľkých plátnach sa ponára do sveta masiek a kostýmov, v ktorom vládne pretvárka a faloš. Ako v živote… Obrazové metafory atakujú myšlienkový svet diváka – farbami, tvarmi, hĺbkou výpovede.

„Každý deň s ceruzkou, rydlom či štetcom v ruke zaznamenávam na plátno, papier alebo do skicára všetky udalosti, myšlienky a nápady, lebo každý okamih nášho bytia stojí za povšimnutie a žiadny tvorca nežije v hermeticky uzavretej veži zo slonoviny,“ zaznamenala si Kamila Štanclová. Výber zo svojich zápiskov zverejnila v monografii Dni a sny, ktorá vyšla pri príležitosti výstavy.

Maľby, grafiky, kresby, ilustrácie, známková tvorba – pre každý žáner nachádza popredná slovenská výtvarníčka originálnu výtvarnú poetiku. Vždy jedinečnú. Rozpráva príbehy, vzrušujúce i tajomné. A vťahuje do ich hĺbok diváka.

„Stredom môjho záujmu je človek ako bytosť rozumná, vnímavá aj citlivá a jeho vzťah k iným ľuďom, ale i k veciam, čo ho obklopujú, teda každodenným, ale hlavne jeho vzťah k času a priestoru v čase. Ale aj k veciam duchovným a tajomstvám, ako sú sny. Sny patria k človeku ako odvrátená tvár jeho života,“ zverila sa Štanclová v monografii.

Reprezentatívny výber predstavuje všetky polohy tvorby Kamily Štanclovej. Jej výstava Dni a sny bude v Galérii mesta Bratislavy do 25. októbra.

debata chyba