Na sklo maľuje spomienky aj sny

Trojica usmiatych chlapíkov nakúka do senníka, nad ktorým sa vznášajú zlatovlasí anjeli. Ruky sediacej Márie i stojaceho Jozefa smerujú k dieťatku ležiacemu na slame.

16.12.2014 07:00
debata

Na zamrznutej riečke sa korčuľujú chlapi, podaktorým z nich ušiel ľad pod nohami a trčia im dohora. Prizerá sa dvojica so sánkami. Pltníci splavujú meandre rieky. Z hole sa prizerá pastier s ovečkami, pod cestou pasie ženička kravku. Aj tieto obrázky i mnoho ďalších malieb na skle vystavuje Michal Škrovina v dolnokubínskej Oravskej galérii pod názvom Príbehy z môjho života.

Michal Škrovina: Tatko chytá lipne pod Oravským... Foto: Oravská galéria
Michal Škrovina: Tatko chytá lipne pod Oravským hradom, 1979 Michal Škrovina: Tatko chytá lipne pod Oravským hradom, 1979

„Výstava mapuje viac ako päť desaťročí systematickej výtvarnej práce autora, ktorý popri svojom civilnom povolaní architekta urbanistu dokázal všetok svoj voľný čas venovať tvorbe obrázkov na skle i maľovaných drevených figúrok s najrôznejšími námetmi,“ povedala kurátorka a riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková. Pripomenula, že medzníkom v tvorbe významného predstaviteľa insitného umenia bol rok 1982. Vtedy teoretik insitného umenia Štefan Tkáč zaradil jeho obrázky do reprezentatívnej kolekcie slovenského ľudového a insitného umenia, ktorú predstavil v Paríži. Dielam Michala Škrovinu tým otvoril brány do sveta, ktorými sa predstavil na množstve kolektívnych i autorských výstav doma i v zahraničí.

„Najskôr začal maľovať biblické témy, ovplyvnené sakrálnymi podmaľbami na skle. Neobyčajne rád maľuje rodný Turiec, vyvoláva v ňom spomienky na rybačku s otcom a starým otcom, ale aj nevšedné snové predstavy. Svojsky stvárňuje povesti, ale aj historické udalosti. Zaujalo ho obdobie tureckých nájazdov na územie Slovenska aj jánošíkovská tradícia,“ pokračovala kurátorka.

Veľmi silnou inšpiráciou je podľa nej pre autora osobnosť colníka Rousseaua s jeho pralesmi a krásnymi modelkami. Osobitosť autora vidí v jeho dôvernom poznaní architektúry, ktorá vychádza z jeho profesie. „Má veľmi dobré oko a tým, že Turiec neskonale miluje, vsadí doň čarovné príbehy, ktoré od detstva počúval, alebo legendy plné poetického, ale presného pozorovania. Ostatní insitní umelci sú skôr hrubšie tesaní,“ vysvetlila. Popri tradičnej maľbe na skle sa Michal Škrovina venuje aj insitnej drevenej plastike. Bábkami či aspoň ich hlavami neraz dotvára aj rámy svojich obrázkov.

„Štefan Tkáč, ktorý objavil aj tohto autora, stál tiež pri zrode zbierky insitného umenia Oravskej galérie. Dodnes pokračujeme v nastúpenom smerovaní našej galérie a stále aj túto časť našich zbierok dopĺňame. Aj Škrovinovou výstavou chceme pripomenúť, že tradícia insitného umenia stále žije a dodnes je inšpiratívnym zdrojom,“ dodala Eva Ľuptáková.

V magicko-poetických obrázkoch maľovaných na skle, ktoré už päť desaťročí tvorí Michal Škrovina, ožíva dávno zabudnutý svet. Vťahujú diváka do príbehov, zahrejú farbami a neraz aj rozosmievajú vtipom a nadhľadom. Výstava Príbehy z môjho života bude v dolnokubínskej Oravskej galérii do 11. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Oravská galéria #Michal Škrovina #maľba na sklo #insitné drevené plastiky