Mladé európske umenie provokuje. Nápadmi

Veľké plátno s vystupujúcimi hranolmi, zaplavené chaosom čiernobielych škvŕn - jedna sa vylieva až na zem. Nad obrazovkami, ktoré zaznamenávajú pohyb ľudí, čnie do výšky pyramída obrázkov hrdinov z jednoduchých filmov. Kresby, pripomínajúce výtvory detí, prišpendlené na korkovej nástenke. Skladačka z pootvorených kufrov, poznamenaných častým cestovaním. Aj také podoby má mladé európske umenie, ktoré predstavuje výstava v Galérii mesta Bratislavy.

01.07.2010 10:00
Oľga Paštéková je jedna z desiatich slovenských... Foto:
Oľga Paštéková je jedna z desiatich slovenských výtvarníkov, ktorí predstavujú svoju tvorbu na výstave Mladé európske umenie.
debata

„Európsky projekt vznikol vo francúzskom Montrouge, čo je časť Paríža. V podobe putovnej výstavy sa po prvý raz uskutočnil v roku 2000. Mladí slovenskí výtvarníci sa na veľkej prehliadke zúčastnili už po dva razy. Prvýkrát sa však kolekcia prác 90 výtvarníkov z 9 krajín zastavila v Bratislave. Nejde pritom len o výstavné aktivity. Organizátori ponúkajú zúčastneným umelcom aj rezidenčné pobyty. Minulý rok sa napríklad podarilo dostať dvojmesačný pobyt Rastislavovi Sedláčikovi zo Slovenska. Zároveň vytvárajú na svojich internetových sieťach diskusné fóra a formujú komunitu, ktorá cirkuluje po Európe,“ povedala kurátorka Beata Jablonská.

Obrazy, plastiky, objekty a videá nie sú zoradené do národných súborov jednotlivých krajín. Kurátorka nechala diela talianskych, francúzskych, litovských, slovenských, maďarských, poľských, rakúskych, portugalských a španielskych umelcov zhovárať sa spolu. Pri nápaditej inštalácii objavila obsahové a formálne vzťahy. A tak sa stretáva nostalgické čiernobiele plátno Oľgy Paštékovej s hravým čiernobielym objektom Taliana Pierluigiho Lanzalottu. Industriálny Pohľad Rastislava Sedláčika s krehkým triptychom Osud Portugalca Ricarda Costu. Hĺbavý portrét Aleny Adamíkovej s vtipnou reflexiou tvárí s dokreslenými očami Španielky Laury Primy Gonzálesovej. Každé z vystavených diel hýri nápadmi, zaujme hľadaním a vtiahne do svojho príbehu.

„Ide o mladých umelcov do tridsaťpäť rokov. Ešte nie sú hviezdnymi menami na európskej výtvarnej scéne. Návštevníci však uvidia, že majú široký tvorivý potenciál. Projekt je pre nich prvým krokom k tomu, aby sa naučili pohybovať na medzinárodnej pôde a aby sa stali známymi. Budú sa stretávať, vyšiel katalóg. Tento projekt pomáha pri prekonávaní mentálnych hraníc, ktoré existujú aj v zjednotenej Európe,“ dodala Beata Jablonská.

Do Bratislavy pricestovala výstava Mladé európske umenie z Paríža a Litvy. V Galérii mesta Bratislavy bude do 29. augusta. Jej ďalšími zastávkami budú Maďarsko, Rakúsko, Španielsko a Portugalsko.

debata chyba