Medzinárodná akcia zachránila vyše 5-tisíc antických artefaktov

Presne 5 361 vzácnych archeologických artefaktov sa podarilo zachrániť talianskym a švajčiarskym policajtom, ktorí na odhalení vysoko organizovanej siete priekupníkov s umením pracovali dlhých 14 rokov.

23.01.2015 16:00
Artefakty, Taliansko Foto: ,
Priekupníci sa špecializovali na staroveké umenie.
debata

Vázy, sošky, fresky a ďalšie antické umelecké predmety pochádzali z ilegálnych výkopov takzvaných tomb riderov, vďaka falošným dokumentom sa mnohé z nich dostali až do vitrín verejných múzeí po celom svete.

Počet jednotlivých umeleckých diel, ktoré sa podarilo odhaliť a stiahnuť z ilegálneho obehu počas tejto medzinárodnej policajnej akcie, sa považuje za rekordný. Ich spoločná cena sa odhaduje až na 50 miliónov eur a ide pri tom prevažne o objekty z 8. storočia pred naším letopočtom až 3. storočia nášho letopočtu. Tomb rideri, ako úrady prezývajú zlodejov špecializujúcich sa na ilegálne archeologické výkopy, k týmto cenným predmetom prišli v rôznych lokalitách na území Sicílie a južného Talianska. V krátkom čase ich však boli schopní dostať až na umelecké trhy v Amerike, Ázii či v Austrálii. Celé vyšetrovanie sa začalo ešte v roku 2001 odhalením pochybného pôvodu jednej starogréckej vázy, ktorú nič netušiace Múzeum Johna Paula Gettyho v Kalifornii zakúpilo od obchodníka zo švajčiarskeho Bazileja. Práve v skladoch v okolí tohto mesta policajti tiež objavili väčšinu z rekordného lupu, ktorý priekopníci ešte nestihli celkom rozpredať.

Ďalší osud niekoľkých tisícov umeleckých diel, ktoré polícia pri tejto akcii zhabala, je zatiaľ nejasný. Najskôr však poputujú do múzea Diokleciánových kúpeľov v Ríme, kde sa nimi bude môcť pokochať široká verejnosť. Potom ich zrejme rozdelia do regionálnych inštitúcií v oblastiach, odkiaľ jednotlivé artefakty pochádzajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čierny trh s umením #ukradnuté artefakty #odhalenie priekupníkov