Na výstave Miroslava Cipára v Banskej Bystrici sa ocitnete mimo rušných ulíc

Prechádzka desaťročiami či pohladenie štetcom. Aj tak možno charakterizovať rozsiahlu výstavu akademického maliara, grafika, ilustrátora Miroslava Cipára, ktorú sprístupnili v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

04.02.2015 13:16
Miroslav Cipár, výstava Foto:
Snímka z otvorenia výstavy Miroslava Cipára Sem sa teš v Banskej Bystrici.
debata

Aj v našej skomercionali­zovanej dobe má umenie zvláštnu moc. Prehliadka obrazov Miroslava Cipára vás vovedie do sveta, ktorý je celkom mimo rušných ulíc či nákupných centier. Stretnete sa s človekom hĺbavým, premýšľavým a v neposlednej miere veľmi nadaným.

Miroslav Cipár oslávil v januári životné jubileum, osemdesiatku. Oslávil ho so šampanským v ruke, v plnej vitalite, obklopený krásou. Aspoň práve o tom hovoria jeho obrazy. Umenie nepozná čas ani hranice a tak sa k nám známy maliar prihovára aj obrazmi, ktoré majú podobne ako oslávenec, už nejednu desiatku rokov za sebou. Môže však smelo povedať, že to boli roky prežité v tvorivosti, maliar bezpochyby nelenil a jeho tvorba je poznačená poznaním. Nielen farby a rozmanité tvary, ktoré by zaznamenal povrchný divák, ale hlavne rozprávanie o príbehoch, dobrých aj zložitých, to je krédo umelca. Nielen farba neba, ale aj krvavo-červená niť sa tiahne obrazmi, ktoré majú nesmiernu hĺbku.

Miroslav Cipár pochádza z Vysokej nad Kysucou. Študoval na Vysokej škole pedagogickej a Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde medzi jeho profesorov patrili umelci Vincent Hložník a Peter Matejka. Miroslav Cipár je univerzálnym a mimoriadne tvorivým umelcom. Jeho ilustrácie detských kníh boli niekoľkokrát ocenené. Jeho maliarska tvorba je rozsiahla. Svoju kreativitu využil aj pri tvorbe poštových známok. Získal Rád Ľudovíta Štúra 1. triedy.

Výstava s názvom Sem sa teš nenesie svoje označenie fádne alebo bezpredmetne. Môžete sa tešiť na prechádzku umením zrelého umelca, ktorý presne vie kam položiť akú farbu a na chvíľu sa ponoriť do tajov maliarskeho umenia, ktoré môžete obdivovať a tešiť sa z neho nielen na výstave tohto umelca. Môžete prísť do 28. februára 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Miroslav Cipár #Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici