Gauguinove Tahiťanky opustili Umelecké múzeum v Bazileji

Obraz s názvom Kedy sa vydáš? (Nafea faa ipoipo), ktorý Paul Gauguin namaľoval v roku 1892 na Tahiti, definitívne opustil priestory Umeleckého múzea v Bazileji.

07.02.2015 16:00
debata
Paul Gauguin: Kedy sa vydáš? Foto: Umelecké múzeum v Bazileji
Paul Gauguin: Kedy sa vydáš? Paul Gauguin: Kedy sa vydáš?

Pred rokmi ho spolu s ďalšími sedemnástimi umeleckými dielami zapožičala inštitúcii rodina Staechelinovcov zo svojej súkromnej zbierky. Múzeum teraz pre rekonštrukciu zatvorili, ale Gauguinovo plátno získal nový majiteľ. Za 300 miliónov dolárov (asi 262 100 000 eur) ho kúpil záujemca pravdepodobne z Kataru.

„Svojím spôsobom je to smutné, ale taký je život. Súkromné zbierky sú ako ľudia, netrvajú večne,“ povedal bývalý pracovník aukčnej siene Sotheby's a vnuk zakladateľa zbierky Rudolf Staechelin. Predaj Gauguinovho obrazu nepotvrdil ani nevyvrátil. Jeho starý otec Rudolf Staechelin, ktorý sa venoval obchodu, sa priatelil s umelcami. Väčšinu umeleckých diel do svojej zbierky zakúpil počas prvej svetovej vojny a po nej. Ako poradca spolupracoval aj s Umeleckým múzeom v Bazileji, ktorému svoju súkromnú zbierku zapožičal v roku 1946. Aj jeho vnuk vraj videl umelecké skvosty z rodinnej zbierky len v múzeu.

Francúzsky maliar Paul Gauguin, ktorý časť detstva prežil v Peru, začínal ako úspešný maklér. Najskôr sa venoval maľovaniu vo voľnom čase, neskôr sa mu celkom upísal. Keďže v Paríži sa uznania nedočkal, vybral sa hľadať stratený raj na Tahiti. Tamojšie prostredie a život domorodcov, najmä pôvabných kyprých žien, sa stali nevyčerpateľnou témou jeho obrazov aj grafických listov. Nedlho po Gauguinovej smrti (zomrel v máji 1903 vo veku 54 rokov) sa obrazy jedného z najvýraznejších predstaviteľov postipmresionizmu stali medzi zberateľmi veľmi žiadanými.

Starostovi Bazijela Guy Morinovi je ľúto, že múzeum prišlo o špičkové dielo. Pokúšal sa Staechelina prehovoriť, aby po skončení rekonštrukcie súkromnú zbierku rodiny do múzea vrátil. Majiteľ však oznámil, že zmluvu o prenájme rodina zrušila pre spor o podmienky zápožičky. Nový majiteľ Gauguinovho plátna s dvoma Tahiťankami dostane obraz až v januári budúceho roka. Najskôr bude súčasťou veľkej Gauguinovej výstavy v Beyeler Foundation's museum neďaleko Bazileja. Kolekciu potom vystavia aj v Madride a vo Washingtone. Gauguinov obraz Kedy sa vydáš? je jedným z najdrahšie predaných diel zo súkromnej zbierky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bazilej #Paul Gauguin #Tahiťanky