Fantázie Tomáša Rollera

Tomáš Roller sa narodil s ceruzkou v ruke. To nikoho neprekvapí, pretože je už treťou generáciou umelcov.

28.02.2015 09:00
Tomáš Roller: Lyonesse Foto:
Tomáš Roller: Lyonesse
debata (1)

Jeho starý otec bol sochár Vojtech Ihriský, autor pomníka P. O. Hviezdoslava v Bratislave, druhý bol vynikajúci fotograf Ladislav Roller, otec Peter je taktiež známy sochár.

On sám začínal komiksom. Komiksové postavičky, ktoré kreslil už na základnej škole, prekvapia každého, kto si v jeho zošitoch z tohto obdobia začne listovať. Kresby sú precízne, obrázky premyslene poukladané. Okrem kreslenia sa Tomáš vášnivo venoval histórii a architektúre. Keď má niekto problém s nejakou otázkou, siahajúcou do dejín, odpoveďou často býva: Opýtaj sa Tomáša…

Tomáš je absolventom oddelenia voľnej tvorby Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, kde študoval pod vedením profesora Roberta Jančoviča. Po ukončení niekoľkokrát samostatne vystavoval, vytvoril výtvarné návrhy s 3D animáciou pre divadelné predstavenie Charles Chaffin, ako hlavný výtvarník sa podieľal na realizácii rockovej opery Dušana Rapoša Pietro a Lucia, ktorá bude mať v máji európsku premiéru v Bruseli. V súčasnosti sa venuje maľbe, kresbe, komiksom, ilustráciám, intenzívne pracuje na realizácii animovaných filmov. Zároveň učí animovanú tvorbu na Strednej škole scénického výtvarníctva v Bratislave.

Na samostatnej výstave v bratislavskom Cafe Eden sa predstavuje kolekciou obrazov, grafík a komiksov. Tomášova láska k dejinám ľudstva sa odráža aj v jeho tvorbe. V centre jeho pozornosti sú ľudia, historické a literárne postavy, mestá a krajiny významné pre dejiny. Väčšinou sú to témy dramatické, tragické, nabité dejom, ktorý podčiarkuje výrazná farebnosť. Základom je však vždy kresba, ktorá dominuje v celom doterajšom diele.

„Za každým obrazom je príbeh, ktorý sa rozvíja na plátne. V obrazoch sú literárne postavy (Sen Dona Quijota), s ktorými pracujem, ako by boli mojimi priateľmi. V sérii "mestá“ zachytávam známe metropoly – Madrid, Paríž, Praha, New Orleans, Londýn, Benátky, Rím, Tokio. Nie cez architektúru, ale cez legendy a príbehy, ktoré sa s nimi spájajú. Patria k nim aj fantazijné krajiny Avalon či Lyonesse," predstavuje svoju tvorbu výtvarník.

Výstava Tomáša Rollera v Cafe Eden na Hradnej 5 v bratislavskom Devíne potrvá do polovice marca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Tomáš Roller