Na Zvolenský zámok sa vracia zreštaurované dielo majstra Mildorfera

Vďaka projektu Digitálna galéria, ktorý zastrešuje Slovenská národná galéria (SNG), sa podarilo zreštaurovať cenný oltárny obraz Svätý Jozef od Josefa Ignaza Mildorfera (1719 - 1775).

03.03.2015 07:38
Oltárny obraz od Josefa Ignaza Mildorfera pred... Foto:
Oltárny obraz od Josefa Ignaza Mildorfera pred a po reštaurácii.
debata (2)

Významný reprezentant Trogerovskej školy, ktorého štúdium i kariéra boli úzko späté s Viedňou, pôsobil v druhej polovici 18. storočia aj na Morave a v Uhorsku a tešil sa tu podpore zvlášť rodu Esterházyovcov.

Do zbierok SNG sa maľba dostala prevodom zo Slovenského národného múzea – Etnografického múzea v Martine v roku 1975. Až do roku 1981 figurovala ako práca neznámeho umelca, keď jej autora určila vtedajšia kurátorka zbierky Magda Keleti. Obraz komplexne reštaurovala Ľudmila Zozuľáková a za SNG na projekte spolupracovala kurátorka zbierky barokového umenia Katarína Chmelinová. Následne ho previezli späť do stálej expozície SNG na Zvolenskom zámku, kde je od dnes prístupný.

Oltárny obraz od J. I. Mildorfera zreštaurovali vďaka projektu Digitálna galéria. Prioritou projektu Digitálna galéria je popri digitalizácii kultúrneho dedičstva i jeho ochrana pred nenávratným poškodením. Starostlivosť o galerijné zbierky patrí medzi hlavné činnosti každej galérie a súčasťou starostlivosti je ich ošetrovanie a reštaurovanie, pripomína ďalej SNG.

Projekt Digitálna galéria je jedným z národných projektov Operačného programu Informatizácia spoločnosti, prioritnej osi 2 „Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry“. Jeho hlavnými cieľmi sú vybudovanie špecializovaného pracoviska pre digitalizáciu výtvarného umenia (vrátane unikátneho reštaurátorského ateliéru), rozšírenie informačného systému pre správu zbierok galérií a digitalizácia podstatnej časti zbierok slovenských zbierkotvorných galérií.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Zvolenský zámok #Digitálna galéria