Skupina BAnda "naporcovaná" v Trnave

Na výstave Naporcovaní vystavujú autori zo skupiny BAnda: Ján Hrčka, Jakub Hvězda, Andrea Kopecká, Filip Sabol, Michal Turkovič. Prehliadka je v Galérii Jána Koniarka v Trnave (Kopplova vila) a potrvá do 19. apríla.

06.04.2015 08:50
zlava Filip Sabol  Jakub Hvezda  Jan Hrcka... Foto:
Zľava Filip Sabol, Jakub Hvězda, Ján Hrčka, Michal Turkovič, Andrea Kopecká.
debata

Vystavujúci sa dali dovedna iba minulý rok, ale poznajú sa už od školských čias, všetci sú z rovnakého školského ateliéru a cez svoje diela ponúkajú verejnosti aj atmosféru tohto ateliéru. Kurátorka výstavy Beáta Jablonská o ňom hovorí: "Už vyše jedného desaťročia zásobuje slovenskú maliarsku scénu novou dávkou mladej krvi domovský ateliér BAndy (Štvrtý ateliér maľby na VŠVU). Pravidelne – od roku 2000 – ponúka čerstvú várku absolventov maľby. Predstavuje ich generačné postoje a názory.“ Várka, ktorá práve vystavuje v Trnave, chce tiež priblížiť verejnosti svoj príbeh a ukázať, na čom jej aktuálne záleží.

"Predovšetkým netrpí komplexom maľby ako prežitého a trpeného média,“ hovorí Jablonská. "Maľba sa našťastie za posledných desať rokov na súčasnej výtvarnej scéne etablovala ako rovnocenný jazyk popri módnejších digitálnych médiách. Dnešní maliari už nemusia presviedčať, že patria do tohto sveta a je len na každom z nich, aký jazyk maľby si zvolí a ako bude komunikovať so svojím publikom.“    Pätica maliarov BAndy Andrea Kopecká, Ján Hrčka, Jakub Hvězda, Filip Sabol a Michal Turkovič (niektorí ešte poslucháči Štvrtého ateliéru, niektorí už jeho absolventi) si túto skutočnosť uvedomujú, berú ju ako výhodu a pristupujú k maľbe ako k jazyku, ktorý im poskytuje veľký priestor. Používanie digitálnych technológií je im prirodzené, nemajú teda potrebu ich vo svojich obrazoch nasilu a za každú cenu uplatňovať a demonštrovať.

"Smerujú skôr k znovuobjavovaniu tradičnejšieho jazyka maľby. BAnda nie je na scéne ešte ani rok a stihla sa už predstaviť v Galérii SPP v Bratislave, v Magna galérii v Ostrave, v Galérii Artatak v Prahe, či v súčasnom projekte v Trnave.

"Zakaždým vystúpili s pozmenenou zostavou malieb, aby reagovali na kontext a priestor, v ktorom vystavujú. Ak prvú výstavu pomenovali iba svojou značkou BAnda, tak v Ostrave vystúpili pod názvom Starým médiem přítomni, Prahu oslovili úderným P a v Trnave vystupujú, na prvý pohľad nezrozumiteľným pomenovaním Naporcovaní, čo znamená, že využili ponúkanú príležitosť veľkorysého galerijného priestoru. Vystavuje každý sám a zároveň spolu. Dúfajme, že ich mladícka odvaha, ktorú tam cítiť, nie je iba prísľubom do budúcnosti, ale že sa naplní. Ako ich pedagóg, i keď ,len‘ teoretických predmetov, strach o to nemám,“ hovorí kurátorka. <INFO>(hd)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #výstava #Banda #Ján Hrčka #Jakub Hvězda #Andrea Kopecká #Filip Sabol #Michal Turkovič #Galéria Jána Koniarka