Keď Augustín maľuje Peterajovu Baladu o poľných vtákoch

V Slovenskom dome v Prahe sa vo štvrtok 23. apríla bude konať vernisáž výstavy so zaujímavým názvom Keď sa láska prespí s múdrosťou, narodí sa jej smútok.

18.04.2015 05:00
debata

Stojí za ňou dvojica autorov, ktorých tvorba sa od roku 2008 prelína – maliar Martin Augustín a básnik Kamil Peteraj. Kurátorka výstavy Carmen Kováčová hovorí, že obaja sa programovo zaoberajú vzťahom textu a obrazu. Peteraj jednoducho vpisuje svoje jedinečné básne do zasnených Augustínových obrazov, ktoré zachytávajú ženské postavy akoby z iného sveta. Vzniká tak jedinečná atmosféra a éterická synergia.

Dáma mora, Martin Augustín, kresba a koláž na...
reprodukcie Martin Augustin Dáma mora, Martin Augustín, kresba a koláž na kôre, 2014

Obaja autori majú za sebou vzájomnú úspešnú spoluprácu vo vydavateľstve Ikar. Za Peterajovu knihu Toto je moja reč, ktorú ilustroval Martin Augustín, získali ocenenie Najkrajšia kniha roka. Nasledovali úspešné grafické albumy s básňami Obrazy, texty, sentencie a intímna knižka Bosá v priesvitných šatách. Pre pražskú výstavu jej kurátorka Carmen Kováčová zostavila kolekciu nových obrazov s vpísanými básňami a textami, napríklad Balada o poľných vtákoch, Atlantída či triptych Ženy v túžbe. Hity Mariky Gombitovej a Mira Žbirku sa tak originálne dostávajú do obrazov.

Balada o poľných vtákoch, Martin Augustín,...
reprodukcie Martin Augustin Balada o poľných vtákoch, Martin Augustín, Kamil Peteraj, kresba a koláž na japonskom papieri, 2015

Martin Augustín (1968) má jemný rukopis a jeho diela sú detailne majstrovsky prepracované. Vzdialene korešpondujú s ozvenami francúzskej secesie, sú plné tajomna. Postavy jeho obrazov akoby vychádzali spoza opony, vanie z nich nielen pokoj, ale aj isté napätie, svet jeho postáv je plný mlčanlivého dialógu, ktorý evokuje čosi éterické až nevysloviteľné. Výtvarník maľuje a kreslí na japonský drsný papier, využíva jeho drapľavosť i nerovný povrch a vytvára svet na rozhraní fantázie a skutočnosti. Z obrazov cítiť nostalgiu a romantizmus, nehu a citlivosť. Kurátorka nabáda, aby sme sa v súvislosti s Martinom Augustínom nebáli vysloviť aj tak trochu sprofanované slovo krása: Martin Augustín verí kráse ako najharmonickejšiemu prejavu ľudského bytia. Maľuje obrazy, ktoré upokojujú, hladia aj provokujú: pevným postojom, ktorý dnes mnohým chýba.

Milovaná do poslednej slzy, Martin Augustín,...
reprodukcie Martin Augustin Milovaná do poslednej slzy, Martin Augustín, Kamil Peteraj, kresba a koláž na japonskom papieri na plátne, 2015

Kamil Peteraj (1945) je (spolu s Milanom Rúfusom) najpredávanejším slovenským básnikom. Jeho poézia obsahuje množstvo hudobných motívov a niektoré jej kompozičné princípy preberajú výstavbové zákonitosti hudobných foriem. Nečudo, že sa stal aj jedným z najpopulárnejších textárov slovenskej populárnej hudby.

Súčasťou vernisáže v Slovenskom dome na Soukenickej ulici č.¤3 bude aj beseda s oboma autormi – básnikom Peterajom aj výtvarníkom Augustínom. Výstava v Prahe potrvá až do 30. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Augustín #Kamil Peteraj #Slovenský dom Praha