Dobrodružstvá mysle Vladimíra Gažoviča

Pazúry dravca pripomínajú nalakované nechty, ktorými sa končia prsteňmi zdobené štíhle prsty. Dlaň jednej ruky sa mení na chobotnicu, chápadlami zhŕňajúcu perly. Z druhej dlane vykúka kostra i šelma. Ruky zvierajú "obrovskú vzácnosť" - peňaženku. Aj grafický list Chamtivosť II. je v reprezentatívnej kolekcii, prezentujúcej pod názvom Dobrodružstvá mysle výber z tvorby Vladimíra Gažoviča v trenčianskej Galérii M. A. Bazovského.

06.05.2015 13:59
Vladimír Gažovič: Americký pás cudnosti č. 22... Foto:
Vladimír Gažovič: Americký pás cudnosti č. 22 (detail).
debata

Grafiky brilantného výtvarníka treba čítať medzi jemnými líniami a farbami. Fantastickými obrazmi totiž rozpráva príbehy. Vzrušujúce, vtipné, trpké aj napínavé. O ľudskej nedokonalosti. O márnosti i márnivosti. O chamtivosti a jej zvodných podobách. Ale aj o fantastických snoch, nehatenej radosti a bláznivých rozkošiach. Stačí sa do nich ponoriť a objavovať ich motívy, zápletky i posolstvá.

Je hviezdou medzinárodnej scény, vystavoval v USA, Japonsku aj v najvýznamnejších európskych galériách. Na prestížnych prehliadkach grafickej tvorby získal desiatky ocenení. Jeho dielami sa pýšia svetové galérie aj súkromné zbierky.

Farbami rozsvietil čiernobiely grafický svet už na začiatku svojej umeleckej cesty. Fascinuje osobitým vnímaním sveta a spôsobom výtvarného rozprávania, v ktorom sa stretávajú ľudské postavy a postavičky s najpodivnejšími tvormi z ríše zvierat. „Najväčšiu fantáziu predstavuje príroda, vesmír a javy s tým spojené. Ľudská fantázia nie je schopná prekonať život,“ tvrdí sedemdesiatnik, ktorý neprestáva objavovať nové témy aj nové podoby výtvarnej reči.

„Tvorba Vladimíra Gažoviča – to je osobitá filozofia a výtvarná poetika, výtvarný výraz na hranici vážneho a nevážneho, prísne realistického i fantastického. Je súhrnom komponentov autorovej mysle a jeho absolútne slobodného vyjadrenia. Vyjadrenia s večným tajomstvom, ktorého podstatnou zložkou okrem slobody ducha je imaginácia, preto sa vzpiera akejkoľvek definícii,“ uviedla kurátorka Alena Hejlová.

Gažovičove Dobrodružstvá mysle sú výstavou, ktorú treba vidieť. V trenčianskej Galérii M. A. Bazovského potrvá do konca týždňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Dobrodružstvá mysle výber z tvorby Vladimíra Gažoviča #Vladimír Gažovič #Galéria M. A. Bazovského